Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα άφησε ο επικεφαλής της  NASA Τζιμ Μπραϊντενστάιν, κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με θέμα τις προοπτικές εξερεύνησης του Διαστήματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε «περίφημες» τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στον τομέα της διαστημικής συνεργασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Βίκτορ Σαντόβιτσι, απένειμε στον επικεφαλής της NASA τιμητική διάκριση με επίχρυση εκτύπωση, ενώ Ο Τζιμ Μπραϊντενστάιν του δώρισε, από την πλευρά του, μια φωτογραφία από τον Αρη που είχε τραβήξει το διαστημικό όχημα Curiosity

Σημειωτέον ότι τον Φεβρουάριο του 2017, ανακαλύφθηκαν επτά «γήινοι» εξαπλανήτες πέριξ του άστρου Trappist-1, σε απόσταση 39 ετών φωτός. Η σημαντική εκείνη εξέλιξη εμπεδώνει, πλέον, την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η Γη δεν είναι μοναδική που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή στο σύμπαν και ενισχύει την πεποίθηση αρκετών από αυτούς ότι είναι, απλώς, θέμα χρόνου να ανακαλυφθεί κάποια μορφή ζωής στο απώτερο σύμπαν.
 
Η ανακοίνωση της ΝΑΣΑ είναι αξιοσημείωτη για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή παρατηρήθηκαν τόσοι πολλοί  πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με της Γης κοντά στον ήλιο Trappist-1, ενώ στο παρελθόν, η μεγάλη πλειονότητα εξωπλανητών διλεθεταν το μέγεθος του Διός. Και, δεύτερον, επειδή ο συνδυασμός ενός μικρού ήλιου με μάζα μόλις 8%  και ακτινοβολία 0,05% σε σύγκριση με τον δικό μας, επιτρέπει τη διατήρηση θερμοκρασιών στην περιοχή της λεγόμενης "κατοικήσιμης ζώνης", όπου το νερό μπορεί να έχει ρευστή μορφή.
 
Όμως ένας χρόνος, σε αυτούς τους πλανήτες, κυμαίνεται από μιάμιση έως 12 ημέρες, ενώ είναι κατά πάσα πιθανότητα "κλειδωμένοι" στη φάση τους με τον ήλιο, δηλαδή η μία πλευρά βλέπει διαρκώς φως και η άλλη κινείται συνέχεια στο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρχει ατμόσφαιρα, θα πνέουν άνεμοι με τεράστιες ταχύτητες, με όδευση από τη την ημέρα προς τη νύκτα και οι συνθήκες θα είναι τρομακτικές.
 
Επίσης, αυτού του είδους οι ήλιοι παράγουν ηλιακές εκρήξεις που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας, που θα έχουν, ασφαλώς, καταστρεπτικές επιπτώσεις σε οποιαδήποτε βιολογική δραστηριότητα. Συμπερασματικά, η ανακάλυψη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διότι δείχνει πως είναι δυνατό να υπάρχει τεράστιος αριθμός πλανητών του μεγέθους της Γης.