Η Ουκρανία τοποθέτησε ηλιακά πάνελ στο Τσερνομπίλ, ακριβώς απέναντι από τον διαβόητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, πριν από τρεις δεκαετίες και που σήμερα καλύπτεται από μια γιγατιαία σαρκοφάγο. Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, που αποτελείται από 3.800 ηλιακά πάνελ και παράγει ενέργεια για 2.000 διαμερίσματα, βρίσκεται πάνω σε μολυσμένη από τη ραδιενέργεια, περιοχή, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη και όπου οι επισκέπτες συνοδεύονται από ειδικούς οι οποίοι πραγματοποιούν διαρκώς μετρήσεις για το επίπεδο ακτινοβολίας

Τον Απρίλιο του 1986, μια έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του σοβιετικού πυρηνικού εργοστασίου κάλυψε την ατμόσφαιρα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών με ραδιενέργεια και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να εκκενώσουν την περιοχή. Τριάντα ένας εργαζόμενοι και πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους αμέσως μετά το ατύχημα, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της έκθεσής του στην ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ χιλιάδες ακόμα υπέκυψαν αργότερα, σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια.

"Δεν είναι μόνο ένας άλλος ηλιακός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Evhen Variagin, διευθύνων σύμβουλος της Solar Chernobyl LLC. "Είναι πραγματικά δύσκολο να υποτιμήσουμε το συμβολισμό αυτού του συγκεκριμένου έργου." Σύμφωνα με το Reuters η ηλιακή μονάδα, ισχύος ενός μεγαβάτ είναι ένα κοινό σχέδιο της ουκρανικής εταιρείας Rodina και της γερμανικής Enerparc AG, αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που παράγεται ενέργεια στην περιοχή, από το 2000, όταν το πυρηνικό εργοστάσιο έκλεισε οριστικά. Ο Valery Seyda, επικεφαλής του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ, δήλωσε ότι φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ ξανά. "Αλλά τώρα βλέπουμε ένα νέο «βλαστό», ακόμα μικρό και αδύναμο, που παράγει ενέργεια σε αυτή την περιοχή ", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πριν από δύο χρόνια, ένα τεράστιο τόξο βάρους 36.000 τόνων τοποθετήθηκε πάνω από τον πυρηνικό σταθμό εν είδη θωράκισης, για να εμποδίσει την ακτινοβολία και να επιτρέψει την ασφαλή αποσυναρμολόγηση και την περισυλλογή των υπολειμμάτων του κατεστραμμένου αντιδραστήρα. Η εξέλιξη συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία σημειώνεται έντονη δραστηριότητα στις επενδύσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ουκρανία. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, προστέθηκαν περισσότερα από 500 MW δυναμικότητας σε ανανεώσιμη ενέργεια στη χώρα, δηλαδή, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2017, υποστήριξε η κυβέρνηση της χώρας.

Η Yulia Kovaliv, επικεφαλής του Γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επενδυτές επιθυμούν να επωφεληθούν από ένα γενναιόδωρο σχέδιο επιδότησης, πριν το κοινοβούλιο διαλυθεί, τον Ιούλιο του επόμενου έτους, εν όψει των εκλογών. "Οι επενδυτές αναμένουν ότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εγκαταστάσεις που θα ξεκινήσουν πριν από το 2019, θα λειτουργήσουν με το ισχύον  σύστημα πράσινων τιμολογίων", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. "Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν έτοιμα έργα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους πριν από την εν λόγω περίοδο", πρόσθεσε η ίδια.