Η ΔΕΗ, καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιόδου, έχοντας ως δεδομένο πως η ενεργειακή αγορά αλλάζει. Στο επίκεντρο των αλλαγών της εταιρείας βρίσκονται οι στόχοι της ενίσχυσης των ΑΠΕ, της αποκεντρωμένης παραγωγής και της ψηφιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη σε συνέδριο για την εξοικονόμηση ενέργειας ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Ιωάννης Κοπανάκης, η ΔΕΗ προτείνει τρεις ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

  • Ηλεκτροκίνηση: Μία από τις υπηρεσίες είναι η παροχή της υπηρεσίας της ηλεκτροκίνησης, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Κοπανάκη η υπηρεσία θα περιλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την κατασκευή υποδομών φόρτισης τους και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε με φυσική παράδοση, είτε με πιστοποιητικά εγγυημένης προέλευσης.
  • Οδοφωτισμός: Το ζήτημα του οδοφωτισμού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του γεγονότος ότι πλέον αυτός θεωρείται απαρχαιωμένος. Στόχος της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Κοπανάκη, «η παροχή ολοκληρωμένης υπηρεσίας οδοφωτισμού, που περιλαμβάνει τη μελέτη, την εγγύηση της ποιότητας του φωτισμού και της εξοικονόμησης κατανάλωσης. Όλα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σύμβασης».
  • Αντλιοστάσια: η ΔΕΗ προτείνει την προσθήκη νέου εξοπλισμού.

Τα παραπάνω φανερώνουν την κατεύθυνση της ΔΕΗ, για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του, επεσήμανε πως «στόχος, είναι ο 15πλασιασμός του σημερινού της δυναμικού σε ΑΠΕ, που μεταφράζεται σε πλέον των 2GW έως το 2030».

Την ίδια ώρα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει σε σχέση με την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος EDS,  από τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάνουν λόγο για μια ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ εγείρουν ερωτήματα σε σχέση με το γεγονός ότι η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ζάεφ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, το 2015 η EDS εμφάνισε κέρδη  ενός εκατ. ευρώ  και το 2016 1,4 εκατ. ευρώ, όμως πέρσι παρουσίασε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της ΔΕΗ, πάντως, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ». Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την εξαγορά θεμιτή, ενώ σημείωσε πως  «πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα». Το ζήτημα της ΔΕΗ, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό φάνηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η ΝΔ με αφορμή τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, στο Χρηματιστήριο ανέφερε πως η ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγείται σε πτώχευση.