Ανοιχτό Παραμένει το Ζήτημα του Διαγωνισμού Εντός του Ετους για Μικρές Ανεμογεννήτριες

Ανοιχτό Παραμένει το Ζήτημα του Διαγωνισμού Εντός του Ετους για Μικρές Ανεμογεννήτριες
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 08:08

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για το αν θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018 διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες, ισχύος μέχρι 60kW. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο συντονιστής της ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, Διονύσης Παπαχρήστου «αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα πάει σε διαγωνισμό ή όχι, δεν είναι στα χέρια του ρυθμιστή η απόφαση». Επεσήμανε δε πως «θέση του ρυθμιστή είναι για τα έργα αυτά να επιλεχθεί ως λύση ο ενεργειακός συμψηφισμός». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είπε, έχει δοθεί κατεύθυνση να γίνει ένας διαγωνισμός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υλοποιηθεί

Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, καθώς οι μικρές ανεμογεννήτριες αποτελούν μια κατηγορία έργων ΑΠΕ για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών «το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τεκμηριώνεται από τον αριθμό των αιτημάτων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών στο δίκτυο, που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ (άνω των 1000 αιτημάτων μέχρι την 20.12.2013 δηλαδή την ημερομηνία αναστολής υποβολής των αιτήσεων συνολικής ισχύος περίπου 52 Mw), εκ των οποίων 750 αιτήματα, συνολικής ισχύος περίπου 35 Mw, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4203/2010».

Από την άλλη πλευρά στις αρχές Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες δημοπρασίες σε τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ. Για τα φωτοβολταϊκά, εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, για τα  φωτοβολταϊκά ισχύος 1 - 20 MW και τις αιολικές μονάδες ισχύος 3-50 MW. Ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου εξέφρασε, σε εκδήλωση για την εξοικονόμηση ενέργειας, τον προβληματισμό του σε σχέση με την τελευταία δημοπρασία, όπου στην κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών το 25% των προσφορών προήλθε από μια εταιρεία. Όπως τόνισε, ο διαχειριστής εξετάζει στην επόμενη δημοπρασία ένα όριο της τάξης του 20% ανά νομικό πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως θα τροποποιηθεί αναλόγως της συμμετοχής.

Παράλληλα, μια σημαντική παράμετρος που αφορά τα έργα των ΑΠΕ, είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης τους. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ίδια εκδήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής τράπεζας και ανασυγκρότησης (EBRD), κ. Χατζηιακώβου η τράπεζα δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων. Μάλιστα, το 2017 εγκρίθηκε από την τράπεζα η διάθεση 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ και την βελτίωση του δικτύου. Ποσό το οποίο παραμένει αδιάθετο. Επομένως αυτά τα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία σε σχέση με την έκβαση των επόμενων διαγωνισμών. Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι επόμενοι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ, για το διάστημα 2018-2019 αφορούν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, τους διαγωνισμούς για τα τρία έξυπνα νησιά και για έργα ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.