‘Πολιτική Ατζέντα’ Καταλογίζει ο Τραμπ στους Επιστήμονες που Μελετούν την Κλιματική Αλλαγή

‘Πολιτική Ατζέντα’ Καταλογίζει ο Τραμπ στους Επιστήμονες που Μελετούν την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 09:57

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους επιστήμονες που ερευνούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της ότι έχουν «πολύ μεγάλη πολιτική ατζέντα», καθώς αμφισβητεί το εάν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε, επίσης, ότι πλέον δεν πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ‘φάρσα’.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ότι είναι ανθρωπογενής. Θα το πω αυτό. Δε θέλω να δώσω τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Δε θέλω να χάσω εκατομμύρια επί εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Δε θέλω να βρεθώ σε μειονεκτική θέση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε, επίσης, ότι οι θερμοκρασίες «ενδέχεται να επανέλθουν» σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και δεν εξήγησε το πώς θα συμβεί αυτό.

Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου επιστήμονες που μελετούν το κλίμα δημοσιοποίησαν μία έκθεση- έκκληση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) -του κορυφαίου διεθνή φορέα που αξιολογεί την κλιματική αλλαγή- δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι φυσικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επιδεινώνονται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, στην οποία αποδίδεται η άνοδος της θερμοκρασίας κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η έκθεση της IPCC σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να σταματήσει μόνο εάν ο πλανήτης προβεί σε μεγάλες -και δαπανηρές- αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση μέχρι το 2030 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% σε σύγκριση με αυτές του 2010, τη μείωση της χρήσης άνθρακα σχεδόν στο μηδέν και την αξιοποίηση έως και 7 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων γης για ενεργειακές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τήρηση του επιλεχθέντος μέχρι τώρα στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα σημάνει «ταχείες, εκτεταμένες και χωρίς προηγούμενο αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας».

Εάν ο πλανήτης αποτύχει να αναλάβει δράση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές και επικίνδυνες αλλαγές, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σημαντικές επιπτώσεις στη θερμοκρασία και την οξύτητα των ωκεανών και περιορισμός της δυνατότητας καλλιέργειας φυτών όπως το ρύζι, ο αραβόσιτος και το σιτάρι.