3rd Energy Tech Forum: Οι Προκλήσεις που Ορθώνουν για την Ελλάδα οι Στόχοι για την Κλιματική Αλλαγή και οι Προοπτικές της Έρευνας και Καινοτομίας στην Ενέργεια

3rd Energy Tech Forum: Οι Προκλήσεις που Ορθώνουν για την Ελλάδα οι Στόχοι για την Κλιματική Αλλαγή και οι Προοπτικές της Έρευνας και Καινοτομίας στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 16 Οκτωβρίου 2018 - 13:47

Έντονο ενδιαφέρον, σημαντικά επιστημονικά στοιχεία και ζωηρός διάλογος συνθέτουν την εικόνα του 3rd Energy Tech Forum που πραγματοποιείται σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εισαγωγικά σχόλια του κ. Κωστή Σταμπολή, Διευθυντή του Energia.gr και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ

Ο κ. Σταμπολής μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στην ανάπτυξη των ενεργειακών εφαρμογών, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ΑΠΕ.

Στο βήμα τον ακολούθησε ο καθ. Βασίλης Μακιός, Γενικός Διευθυντής της Corallia και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Energy Tech Forum, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τη σκυτάλη πήρε μετά, ο κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης στο εισαγωγικό σχόλιό του, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό της Ελλάδας στην εφαρμοσμένη έρευνα, απηύθυνε, όμως, έκκληση προς την Πολιτεία να στηρίξει και να συνδράμει για την ένταξη των επιστημόνων μας, στην αγορά εργασίας.

Στο βήμα των ομιλητών, τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ διαδέχτηκε ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ουρκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στους πέντε πυλώνες της ΕΕ για την ενέργεια, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν υπολείπεται στον ερευνητικό τομέα, αλλά αδυνατεί να μετατρέψει το αποτέλεσμα της έρευνας σε βιομηχανικό προϊόν. Πρόσθεσε, δε, πως η ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί το θεμέλιο κάθε οικονομίας, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις εγγενείς αδυναμίες της χώρας, όπως είναι, για παράδειγμα, το μικρό μέγεθος και η ισχνή συμμετοχή του παραγωγικού τομέα. Ο κ. Βερροιόπουλος επέκρινε τον τελευταίο επειδή «καρπούται την -εισαγόμενη -τεχνολογία δίχως να συμμετέχει στην εγχώρια ερευνητική προσπάθεια».

Σημαντική ήταν η παρουσία του επόμενου ομιλητή στο βήμα του Forum. Ο κ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην ενδιαφέρουσα και περιεκτική ομιλία του, παρέθεσε πληθώρα στοιχείων για την κατάσταση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά,  το ποσοστό της χρηματοδότησης του τομέα στη χώρα μας ανερχόταν στο ισχνό 1,01% ως προ το ΑΕΠ, το 2016, ενώ για πέρυσι εκτιμάται πως αυξήθηκε οριακά, στο 1,07, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2% και στην Σκανδιναβία φτάνει το 3%.

Η ανάπτυξη των οικονομιών και των κοινωνιών στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αντανακλούν τον πακτωλό των επενδύσεων που διοχετεύονται στον τομέα, τόνισε ο κ. Χατζηπαραδείσης.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο καθ. Παντελής Κάπρος, Διευθυντής E3MLab του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Κάπρος άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον του τομέα έρευνας και καινοτομίας, παραθέτοντας τεκμηριωμένες στρατηγικές για το σκοπό αυτό και τόνισε, χαρακτηριστικά, πως στο μελλοντικό σύστημα, κεντρικό ρόλο θα έχει η ηλεκτροπαραγωγή, με τις ΑΠΕ να αποτελούν το βασικό πυλώνα της. Είπε δε, πως το ζητούμενο είναι, πλέον, η «βιομηχανική ωρίμανση», των γνωστών τεχνολογιών και όχι η εμφάνιση νέων εφευρέσεων.

Ο κ. Γιώργος Σπύρου, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,  ο οποίος τον διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών, πραγματοποίησε μια αναδρομή στο χώρο της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’80, σκιαγραφώντας με ζοφερά χρώματα το παρόν και το μέλλον του τομέα. «Το Τρένο Χάθηκε», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας και υπενθύμισε πως πριν από τρεις δεκαετίες, το ποσοστό της ελληνικής προστιθέμενης αξίας επί των συνολικών επενδύσεων σε αιολικό εξοπλισμό, ανερχόταν σε 50%, ενώ σήμερα έχει μηδενιστεί, λόγω της πολιτικής των αθρόων εισαγωγών και επέρριψε τις ευθύνες για αυτό, τόσο στους επενδυτές, όσο και στην ελληνική Πολιτεία. 

Την 1η Συνεδρία ολοκλήρωσαν με τις ομιλίες τους, ο κ. Γιώργος Διαμαντής, Χημικός Μηχανικός του ομίλου ITA Α.Ε, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας του στο χώρο της πράσινης ενέργειας και της καινοτομίας, καθώς και η κα. Μαβίκα Ηλιού, Director, Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα Group ESMS Officer, του Ομίλου Πειραιώς, η οποία παρουσίασε τα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών για βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών.