Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός: Στο 55% Φαίνεται να Κλειδώνει η Συμμετοχή των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή το 2030

Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός: Στο 55% Φαίνεται να Κλειδώνει η Συμμετοχή των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή το 2030
energia.gr
Τρι, 16 Οκτωβρίου 2018 - 19:00

Δύο κιλοβατώρες, από αυτές που θα παράγονται στη χώρα μας το 2030, θα προέρχονται από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναντι αρχικής πρόβλεψης για μία κιλοβατώρα. Αυτός είναι ο στόχος που καθορίζει ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός, αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίζεται το μερίδιό τους στο 55%, από 29% που είναι σήμερα

Επίσης, σε σχέση με την ακαθάριστη, τελική κατανάλωση ενέργειας, που αφορά στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος όπως προβλέπεται από τον Μακροχρόνιο Σχεδιασμό, η συμμετοχή των ΑΠΕ προβλέπεται να αγγίξει το 30%, το 2030. 

Η ολοκλήρωση του Μακροχρόνιου Σχεδιασμού διανύει τα τελικά στάδιά του και όπως εκτιμούν κύκλοι του ΥΠΕΝ, αναμένεται ότι θα τεθεί, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, σε δημόσια διαβούλευση, είτε στα τέλη του τρέχοντος μήνα, είτε στις αρχές Νοεμβρίου. 

Σε δηλώσεις του, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει φιλόδοξο το στόχο του 50% για τη συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, προσθέτοντας, όμως, ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στο 55%. 

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Υπουργός εμφανιζόταν πιο συντηρητικός, σε ό,τι αφορούσε στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, την οποία είχε προσδιορίσει, τότε, στο 26%. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως το περασμένο καλοκαίρι, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν καταλήξει σε συμφωνία που προέβλεπε την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα επίπεδα του 32% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, σε επίπεδο Ε.Ε, έως το 2030. 

Είναι αξιοσημείωτο πως εγχώριοι φορείς του κλάδου έχουν θέσει υψηλότερα τον πήχη αναφορικά με το ρόλο των ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας για το 2030. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) έχει επισημάνει πως ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι σαφώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, δεδομένου του πλούσιου δυναμικού της χώρας σε ΑΠΕ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) εμμένει στην άποψη ότι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή, η επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 45% έως το 2030.