Η Τουρκία Καλεί Ελλάδα και Βουλγαρία να Αυξήσουν τη Χωρητικότητα του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου

Η Τουρκία Καλεί Ελλάδα και Βουλγαρία να Αυξήσουν τη Χωρητικότητα του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 10 Οκτωβρίου 2024 - 15:23

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κάλεσε την Τετάρτη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να επεκτείνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. «Θα ήθελα να τονίσω ότι η Τουρκία συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις επενδύσεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα», τόνισε ο Μπαϊρακτάρ μιλώντας στην Περιφερειακή Διάσκεψη του Atlantic Council για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, θα «συνέβαλε σημαντικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού αυτής της περιοχής όσο και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Η Περιφερειακή Διάσκεψη του Atlantic Council για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνει κορυφαίους κυβερνητικούς, επιχειρηματίες και γνωμηγήτορες οι οποίο θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, καθώς και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα μας στις 8 και 9 Οκτωβρίου, για επαφές ανώτερους έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, με στόχο την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό του ρεπορτάζ το κρατικό πρακτορείο εισήσεων Ανατολία, η Τουρκία, με τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα, χρησιμεύει ως οδός διέλευσης για εξαγωγές φυσικού αερίου από τους ανατολικούς γείτονές της προς τα δυτικά. Ωστόσο, η χώρα φιλοδοξεί επίσης να γίνει κόμβος εμπορίου φυσικού αερίου και αξιόπιστος προμηθευτής στην περιοχή και ακολουθεί ενεργά πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 296 χλμ. (211 χλμ. στην Τουρκία και 85 χλμ. στην Ελλάδα), άρχισε να εξυπηρετεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα το 2007.

Πέρυσι, η κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS και η βουλγαρική της ομόλογή της, Bulgargaz, ξεκίνησαν την πρώτη αποστολή φυσικού αερίου από την Τουρκία στη Βουλγαρία βάσει συμφωνίας διάρκειας 13 ετών. Η Τουρκία και η Βουλγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία στις 3 Ιανουαρίου για τη μεταφορά έως και 1,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Η συμφωνία ήρθε ένα μήνα μετά τη συνάντηση των ηγετών και των υπουργών Ενέργειας και των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη.