Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Καΐρου ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε κατά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Σότσι.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια που αφορούν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στην Αίγυπτο, ενώ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη συνεργασία Μόσχας - Καΐρου στον ενεργειακό τομέα.

«Σταθήκαμε λεπτομερώς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα» δήλωσε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι «το σημαντικό από κοινού έργο στον τομέα αυτό είναι η κατασκευή από την Rosatom στην Αίγυπτο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ρωσικού σχεδιασμού».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες και έως το τέλος του έτους προγραμματίζεται να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις αιγυπτιακές εταιρείες, οι οποίες θα ενταχθούν με την ιδιότητα των υπεργολάβων.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι «υπάρχει θετική εμπειρία και στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», όπως και ότι «στην αιγυπτιακή αγορά πωλούνται συστηματικά ρωσικά πετρελαιοειδή και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων της Αιγύπτου με τη Ρωσία που επιτεύχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ως επιτυχίες της ανάπτυξης των σχέσεων αυτών την υπογραφή δύο συμφωνιών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελ Ντάμπα και τη συμφωνία που αφορά στη δημιουργία Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης στα ανατολικά του Πορτ Σάιντ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλει σε ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η δημιουργία Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης θα οδηγήσει την Αίγυπτο από το επίπεδο των απλών εμπορικών ανταλλαγών στην από κοινού παραγωγή προϊόντων και στην αύξηση των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Αίγυπτο.