Παρά τις Κυρώσεις οι Ρώσοι Ολιγάρχες Παραμένουν οι Μεγάλοι Κερδισμένοι του 2018

Παρά τις Κυρώσεις οι Ρώσοι Ολιγάρχες Παραμένουν οι Μεγάλοι Κερδισμένοι του 2018
energia.gr
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 15:23

Όταν πριν από λίγους μήνες οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί προέβλεπαν την οικονομική καταστροφή τους. Μολονότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδιοκτήτη της Rusal, για τους οποίους οι επιπτώσεις αποδείχτηκαν επώδυνες, στο σύνολό τους, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ρωσία έχουν αυξήσει, φέτος, την περιουσία τους, σε ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωιστές τους

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg που αναδημοσιεύει η Ναυτεμπορική, οι 10 "Κροίσοι" της Ρωσίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 10,8% από τις αρχές του έτους. Οι πλέον κερδισμένοι είναι ηχηρά ονόματα του κλάδου ενέργειας, όπως οι Λεονίντ Μίκελσον, Γενάντι Τιμσένκο και Βάγκιτ Αλεκπέροφ, χάρη στο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Ο συνδυασμός ακριβού πετρελαίου, υποτιμημένου ρουβλίου έχει αποδειχθεί «ευλογία» για την ρωσική οικονομία, όπως έχει εξηγήσει σε πρόσφατη ανάλυσή της και η Wall Street Journal. Οι αμερικανικές κυρώσεις αντί να πιέζουν οικονομικά το Κρεμλίνο, εξελίσσονται σε στήριγμα. 

Ακολουθούν οι Αμερικάνοι μεγιστάνες με αύξηση 7,5% στην περιουσία τους, ενώ η οικονομική ελίτ της Βρετανίας κατακτά την τρίτη θέση με άνοδο 3,4%, παρά την αβεβαιότητα, που γεννούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεών τους με τη Μόσχα. 

Το 2018 αποδεικνύεται «δύσκολο» έτος από την άλλη για τους πλουσίους της Κίνας, με τα 10 πρώτα ονόματα της λίστας να έχουν δει αθροιστικά την περιουσία τους να μειώνεται κατά 27%. Το ξεπούλημα μετοχών τεχνολογίας και real estate στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εξέλιξη αυτή.