Ολοένα και πιο θρασείς γίνονται οι επιτήδειοι που επιδίδονται σε ρευματοκλοπές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν και τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν σταθεροποίηση στις απώλειες δικτύου το 2018, σε σύγκριση με την αλματώδη αύξηση που είχε καταγραφεί τα  προηγούμενα χρόνια, τα νέα που έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας είναι ανησυχητικά

Η ρευματοκλοπή σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου, η οποία έγινε είδηση πριν από λίγες ημέρες, ωχριά μπροστά σε μια άλλη  ρευματοκλοπή που κατέγραψαν υπάλληλοι του Διαχειριστή σε μεγάλη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της  Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ (Ε.ΤΕ. ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ), καταγράφηκε απώλεια ενέργειας της τάξης των 5.600.000 KWh, με τη συνολική αξία (με ΦΠΑ) να φτάνει στα 1.470.000 ευρώ. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα τα μέλη της Ε.ΤΕ. η συγκεκριμένη επιχείρηση με την τεράστια ρευματοκλοπή, απειλεί με εξώδικο τους εργαζόμενους στο ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα το κόστος της ενέργειας που κλέβουν οι επιτήδειοι από το δίκτυο, βαραίνει τους συνεπείς καταναλωτές, με κίνδυνο, η επιβάρυνση να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι η αυξημένη της παραβατικότητας επηρεάζει τους προμηθευτές ρεύματος, καθώς το νέο κανονιστικό πλαίσιο ορίζει ότι οι  ρευματοκλοπές επιμερίζονται τόσο στην ΔΕΗ όσο και στους ιδιώτες προμηθευτές.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τους συντελεστές απωλειών δικτύου από τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία είχαν καταθέσει τις παρατηρήσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο Ρυθμιστής, μεταξύ άλλων, κατέληξε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα: ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να επωμίζονται το κόστος των ρευματοκλοπών μόνον οι προμηθευτές και ότι θα έπρεπε να υπάρξουν σοβαρά κίνητρα στον ΔΕΔΔΗΕ για περιορισμό των απωλειών του δικτύου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών προμήθειας, οι συντελεστές απωλειών στο δίκτυο αυξήθηκαν για τους προμηθευτές από 11,36% το 2017 σε 13,32% για το 2018. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε ότι στις εξαμηνιαίες περιοδικές εκκαθαρίσεις που έλαβαν, έχει επιβληθεί αναδρομικά  «Συντελεστής Κανονικοποίησης» απωλειών δικτύου που αυξάνει τον συντελεστή χρέωσης απωλειών κατά 3% έως 6% περισσότερο, στοιχεία που αμφισβητεί ο Διαχειριστής.

Σε κάθε περίπτωση, οι προμηθευτές διαμηνύουν ότι θα πρέπει στους εταιρικούς  προϋπολογισμούς να συνυπολογίσουν και τις προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης των ρευματοκλοπών και τις πιθανότητες μετακύλισης των έξτρα χρεώσεων στους καταναλωτές.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απώλειες από ρευματοκλοπές το 2017 αντιστοιχούσαν στο 4,2% της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο, αυξημένη κατά 21 φορές σε σχέση με το 2005, ωστόσο, το 2018 διαφαίνονται – σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ - τάσεις σταθεροποίησης.  Στο νέο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν υπαχθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 6.500 παραβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί τα 5 εκατ. ευρώ, καθώς τα πρόστιμα καταβάλλονται σε δέκα μηνιαίες δόσεις.