Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού χαρακτήρισε αρχικά «αξιόπιστη», την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τώρα κάνει λόγο για «ψέματα», του Ριάντ. «Υπήρξε προφανώς απάτη και ψέματα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στην Washington Post

Ο Κασόγκι συνεργαζόταν με την αμερικανική εφημερίδα από το 2017, όταν αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ επειδή έπεσε στη δυσμένεια του σαουδαραβικού καθεστώτος.

«Οι ιστορίες τους πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις», προσέθεσε ο κ. Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει, μια ημέρα νωρίτερα, «αξιόπιστη», την εκδοχή του Ριάντ σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Την ώρα που δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για να αναλάβει δράση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «ένα ισχυρό άτομο», που «αγαπά πραγματικά τη χώρα του». «Κανένας δεν μου έχει πει ότι ήταν υπεύθυνος. Κανένας δεν μου έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο «ενδεχόμενο», ο μποιν Σαλμάν να έλαβε εκ των υστέρων γνώση των γεγονότων.

«Θα ήθελα να μην είναι υπεύθυνος. Νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για εμάς. Κυρίως με το Ιράν που διεξάγει τόσο καταστροφικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα καλό αντίβαρο», εξομολογήθηκε ο κ. Τραμπ στην Washington Post, σημειώνοντας πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης, τη σημασία των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, εξέχον στέλεχος των Ρεπουμπλικανών δήλωσε πως πιστεύει ότι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνος για το θάνατο του Κασόγκι και πως οι Σαουδάραβες έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία με τις εξηγήσεις που έχουν δώσει.

«Αν νομίζω ότι το έκανε; Ναι, νομίζω ότι το έκανε», είπε ο γερουσιαστής Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CNN “ State of the Union".

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση Κασόγκι απασχόλησε τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αργά χθες το βράδυ. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Γαλλία, για την επέτειο των εκατό ετών από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας επέμεινε, την Κυριακή, σε κοινή ανακοίνωση με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν», τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν επίσης για «μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων «της κατάστασης στη Συρία», καθώς και της απόφασης του Τραμπ οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).