ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Εγκαινιάστηκε ο Πρώτος Σταθμός Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στον Τύρναβο

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Εγκαινιάστηκε ο Πρώτος Σταθμός Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στον Τύρναβο
energia.gr
Δευ, 22 Οκτωβρίου 2018 - 15:48

«Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο βάσης για την μετάβαση της χώρας στην περίοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, εγκαινιάζοντας την έναρξη τροφοδότησης του Τυρνάβου με την τεχνολογία αποσυμπιεσμένου φυσικού αερίου από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Μιλώντας το Σάββατο στην τελετή των εγκαινίων του πρώτου σταθμού CNG στη Θεσσαλία, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το φυσικό αέριο «συμβάλει ιδιαίτερα και στη μάχη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μιας και είναι το πιο περιβαλλοντικό από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ οι προδιαγραφές οι οποίες έχουν θεσπισθεί εξασφαλίζουν τους πολίτες ότι αυτή η μετάβαση στο φυσικό αέριο μπορεί να γίνει με ασφάλεια με περιβαλλοντική απόδοση, αλλά και με μεγάλη οικονομία».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας κύκλος προδιαγραφών ασφάλειας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για να συμπληρώσει ότι «εξασφαλίζονται ότι θα έχουν ένα φθηνό, αλλά και ωφέλιμο καύσιμο, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες της περιοχής».

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη του Τυρνάβου, καθώς αλλάζει ενεργειακή ατζέντα της πόλης» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Παναγιώτης Σαρχώσης, αναφερόμενος, παράλληλα, στην εγκατάσταση του δικτύου ύδρευσης την δεκαετία του ’60 και αποχέτευσης στη δεκαετία του ’90. «Τέτοιοι σταθμοί στην ιστορία της πόλης χαρακτηρίζουν λογικές που βγάζουν μια περιοχή  από την υπανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρχώσης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από του πολίτες του Τυρνάβου, ενώ τόνισε πως με τη χρήση του φυσικού αερίου θα υπάρχουν περιβαλλοντικές αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, συνεχάρη, από την πλευρά του όσους εργάστηκαν για να έρθει το αέριο στον Τύρναβο και ευχήθηκε «καλή και φθηνή χρήση του αερίου στους πολίτες του Τυρνάβου».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, δήλωσε ότι όλες οι κωμοπόλεις της Θεσσαλίας θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα, ενώ μιλώντας για το έργο που εγκαινιάστηκε στον Τύρναβο υποστήριξε ότι «στόχος είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το 50% του πληθυσμού του Τυρνάβου να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο».

«Η γεωγραφική απόσταση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο ενεργειακής απομόνωσης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπακούρας και αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της συλλογικής προσπάθειας, προκειμένου ο σχεδιασμός για τη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο γίνεται πραγματικότητα, αλλάζοντας την ενεργειακή αγορά. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα προχωρήσει στην τροφοδότηση επιπλέον απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια του δικτύου. Μέχρι το 2022 υπογράμμισε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα € 3,5 εκατ. και το 50% του πληθυσμού του Τυρνάβου θα απολαμβάνει τα οφέλη του φυσικού αερίου.

Ολοκληρώνοντας, συμπλήρωσε ότι η έγκαιρη και επιτυχημένη έκβαση του έργου είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των ανθρώπων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους σε αυτό το εγχείρημα και ιδιαίτερα τους μετόχους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συγκεκριμένα το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζη και την ENI.

Ευχαρίστησε ακόμη τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρα, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλο και τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Σαρχώση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τέλος ο κ. Μπακούρας υπενθύμισε ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να τροφοδοτηθούν έως τέλος Νοεμβρίου του 2018, η Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων και η Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Βενέτης Μπούρας, χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική για την πόλη του Τυρνάβου «γιατί εγκαινιάζεται ο δεύτερος στην Ελλάδα και ο πρώτος στη Θεσσαλία Σταθμός Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου που δίνει την ευκαιρία σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να απολαμβάνουν το οικονομικότερο ενεργειακό αγαθό».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίδεται στους εκτός δικτύου καταναλωτές να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και τόνισε ότι εκτός από το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, οι καινοτόμες πολιτικές στο χώρο του φυσικού αερίου θα συνεχίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως τα «έξυπνα δίκτυα», η ψηφιοποιήση και οι «έξυπνοι μετρητές». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με στόχο - όπως είπε - όλο και περισσότεροι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.