IEA: Η Κινεζική Ζήτηση και η Αμερικανική Προσφορά θα Διαμορφώσουν Μεσοπρόθεσμα την Παγκόσμια Αγορά Φυσικού Αερίου

IEA: Η Κινεζική Ζήτηση και η Αμερικανική Προσφορά θα Διαμορφώσουν Μεσοπρόθεσμα την Παγκόσμια Αγορά Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 14:50

Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί στο μεσοπρόθεσμο μέσω της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου εκ μέρους της Κίνας και της αυξημένης εστίασης των ΗΠΑ στην αγορά αυτή, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IEA ‘Global Gas Security Review 2018’, το 2017 σηματοδότησε μια στροφή στην εξέλιξη των αγορών φυσικού αερίου, με έντονη ανάπτυξη της Κίνας ως κύριου καταναλωτή

και εισαγωγέα και την ανάδυση των ΗΠΑ ως κύριας πηγής εφοδιασμού και σημαντικού παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η συνεχής ζήτηση από τους Ασιάτες αγοραστές, με κύρια την Κίνα, σε συνδυασμό με τις ευέλικτες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα διαμορφώσουν μεσοπρόθεσμα την αγορά φυσικού αερίου.

«Αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εγείρει νέες ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, στο πλαίσιο περισσότερο αλληλεξαρτώμενων αγορών, με μεγαλύτερη μεταβλητότητα της ζήτησης και ευαισθησία στις τιμές, ειδικά για τους αναδυόμενους αγοραστές», υποστηρίζει η έκθεση.

Η πρωτοφανής αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Κίνα οδήγησε σε ελλείψεις τον περασμένο χειμώνα, γεγονός που οδήγησε στην άμεση λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς και σε μια σειρά πολιτικών και επενδυτικών αποφάσεων που λήφθησαν από τις αρχές του 2018 και αφορούν την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, υπογραμμίζει η έκθεση του ΙΕΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνουν την υπογραφή αρκετών νέων συμβάσεων προμήθειας, ιδίως με την Αυστραλία και το Κατάρ, καθώς και συνεχιζόμενες συνομιλίες για μελλοντικές εναλλακτικές εφοδιασμού που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προμήθειας φυσικού αερίου της Κίνας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα γεγονότα του περασμένου χειμώνα υπογράμμισαν, επίσης, τους περιορισμούς των υφιστάμενων δικτύων από πλευράς διασύνδεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε σειρά επενδυτικών αποφάσεων για την ενίσχυση των υποδομών της χώρας με νέους αγωγούς, τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης και υπόγειες μονάδες αποθήκευσης.

«Επίσης, κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, σημειώθηκαν στην Ευρώπη κύματα χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με μη προγραμματισμένες μειώσεις της προσφοράς, γεγονότα που όμως δεν οδήγησαν σε ορατές ελλείψεις φυσικού αερίου για τους τελικούς χρήστες, καθώς η ευελιξία του εφοδιασμού επέτρεψε στους προμηθευτές να παρέχουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού ή να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές διαδρομές παράδοσης», σημειώνει ο ΙΕΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποίησαν τα μέτρα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, αναφέρει ο ΙΕΑ, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα των ενοποιημένων συστημάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών συντονισμού, του ρόλου της ενοποίησης των δικτύων και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης των δικτύων αυτών.

Ο IEA επισημαίνει στην έκθεσή του ότι οι βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ήταν καθοριστικής σημασίας για την κάλυψη των ελλείψεων LNG, παρέχοντας παράλληλα ευελιξία στην αγορά LNG.

«Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη υπογραμμίζει την εξέλιξη των δευτερογενών αγορών όπου οι πωλητές προμηθεύουν ποσότητες αερίου από το χαρτοφυλάκιο ευέλικτων μακροπρόθεσμων πόρων τους για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες, μικρές σε όγκους απαιτήσεις των νεοεισερχομένων καταναλωτών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτογενή προμήθεια από μονάδες υγροποίησης και για τους οποίους η ευελιξία αναφορικά με τον προορισμό είναι ήσσονος σημασίας», αναφέρει η έκθεση.

Ο IEA σημειώνει ότι η ανάπτυξη μιας πρωτογενούς - δευτερογενούς αγοράς LNG, παράλληλα με τις υφιστάμενες παραδοσιακές συμβάσεις "back-to-back" μεταξύ παραγωγών και τελικών χρηστών, καθίσταται δυνατή με την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συμβάσεων χωρίς περιορισμούς αναφορικά με τον προορισμό.

Παράλληλα, τονίζει τις μεταβολές των μηχανισμών τιμολόγησης του LNG και σημειώνει ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή με βάση το φυσικό αέριο καθίσταται περισσότερο συνήθης στις νέες συμβάσεις, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του αμερικανικού LNG.

Ωστόσο, ο Οργανισμός προσθέτει ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή βάσει πετρελαίου εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα στον προσδιορισμού των τιμών για τις εξαγωγές, αλλά κυρίως για τις εισαγωγές, ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

«Ο κίνδυνος μιας περισσότερο 'σφιχτής' αγοράς αργού πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εποχικές τάσεις στην προμήθεια LNG, ασκούν πρόσθετη πίεση στην τιμολόγηση του LNG. Η μακροχρόνια επίδραση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής βάσει πετρελαίου εξακολουθεί να επηρεάζει την ανάπτυξη μιας ευέλικτης παγκόσμιας αγοράς LNG», αναφέρει η έκθεση.