Η ΔΕΗ άναψε πρόσφατα το πράσινο φως στην Qualco για να συνδράμει στην είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν αποσταλεί σε αρκετά νοικοκυριά ειδοποιητήρια στα οποία γίνονται αυστηρές συστάσεις για την εξόφληση των λογαριασμών. Η κίνηση αυτή, όμως, έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο σε πολλούς καταναλωτές οι οποίοι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα αρκετοί καταναλωτές έχουν σπεύσει, στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ, για να κάνουν διακανονισμό των χρεών τους. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές που είχαν κάνει στο παρελθόν διακανονισμό των οφειλών τους, αλλά λόγω αδυναμίας εξόφλησης του ποσού, έχουν απορριφθεί από το ευνοϊκό πρόγραμμα των δόσεων

Επιπλέον, πολλοί είναι οι καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή της προκαταβολής για την ένταξη στο πρόγραμμα του διακανονισμού της οφειλής που ζητά η ΔΕΗ. Δυστυχώς, δεν λείπουν και τα περιστατικά διαπληκτισμών των υπαλλήλων της εταιρείας με καταναλωτές. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μάλιστα περιστατικό με απόπειρα αυτοκτονίας σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Πάτρα.

Την ίδια ώρα, ερώτημα στο οποίο βέβαια θα δοθεί γρήγορα απάντηση από το υπουργείο, είναι αν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από ενδεχόμενη ενσωμάτωση της ρήτρας των ρύπων στους λογαριασμούς. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή θα αντισταθμιστεί από την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη.

Επανασυνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερα από 2.400 νοικοκυριά

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανασυνδέθηκαν στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος περισσότερα από 2.400 νοικοκυριά, τα οποία είχαν αποσυνδεθεί λόγω οφειλών. Υπενθυμίζεται, πως το κόστος της επανασύνδεσης καλύφθηκε από τον ειδικό λογαριασμό επανασυνδέσεων, που συστάθηκε στις αρχές του έτους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον ποσού πέρα του αρχικού  των 10 εκατ. ευρώ, στον ειδικό λογαριασμό επανασυνδέσεων.

Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Καλύπτει μάλιστα το 100% της οφειλής, στην περίπτωση που αυτή φθάνει έως 6.000 ευρώ.

ύψος συνολικής οφειλής

έως 6.000 €

6.001-9.000 €

9.001-12.000 €

άνω των 12.000 €

ποσοστό κάλυψης

100%

75%

50%

30%

Πηγή:  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τέλος, όπως επισημαίνει το υπουργείο για την είσπραξη του ειδικού βοηθήματος, λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000. Επίσης, το ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του νοικοκυριού πρέπει να μην υπερβαίνει τα όρια του παρακάτω πίνακα:

οικογενειακή κατάσταση

ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού

1 άτομο

9.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 1 ανήλικος

ή 2 ενήλικοι

13.500 ευρώ

μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι

ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος

15.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι

ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι

ή 3 ενήλικοί

18.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι

ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι

ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος

24.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι

ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι

ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος

ή 4 ενήλικοι

27.000 ευρώ

Πηγή:  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας