Σε Καλό Δρόμο ο TAP – Ξεπερνιούνται τα Προβλήματα στην Ιταλία – 99% Ολοκλήρωση του Αγωγού στο Ελληνικό Τμήμα

Σε Καλό Δρόμο ο TAP – Ξεπερνιούνται τα Προβλήματα στην Ιταλία – 99% Ολοκλήρωση του Αγωγού στο Ελληνικό Τμήμα
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 29 Οκτωβρίου 2018 - 08:16

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο τμήμα ανοικτής θαλάσσης των 105 χιλιομέτρων στην Αλβανία του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία Saipem την προηγούμενη εβδομάδα. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή και την εγκατάσταση του υπεράκτιου τμήματος του έργου στην Αδριατική θάλασσα.

«Η εγκατάσταση του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2019 και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό προκειμένου ο TAP να μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη το 2020», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας κυρία Lisa Givert στο NGW (Natural Gas World). Όπως ανέφερε η ίδια, συνολικά, έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα πέμπτα των έργων του TAP.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του ιταλικού τμήματος του έργου ξαναρχίζουν, μετά από ένα …καλοκαιρινό διάλειμμα. «Για όλες τις εργασίες, η εταιρεία θα εφαρμόσει τα μέτρα που ορίζονται από το Σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές για το έργος του TAP. Το χρονοδιάγραμμα του έργου παραμένει αμετάβλητο και ο TAP θα είναι έτοιμος το 2020», επεσήμανε η κυρία Givert. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε μια αβεβαιότητα σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στην Ιταλία, όπου οι τοπικές αρχές αντιτάχθηκαν στο σχέδιο παρά τη σημασία που προσδίδει στο έργο η κυβέρνηση της Ρώμης.

Στην Ελλάδα έως σήμερα, όπως ανέφερε και την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης "Euro Asia Energy Security Forum", στο Βελιγράδι, η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (κατά 99%), στα 550 χλμ που αφορούν στο ελληνικό έδαφος. «Η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος το 2020, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αέριο από την Κασπία Θάλασσα, δημιουργώντας μια εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος στην ομιλία του εστίασε στην ιδιαίτερη θέση και τον κρίσιμο στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Το συνολικό κόστος για τον 878 χιλιομέτρων αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος εκτείνεται από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στους Κήπους έως την Ιταλία, αναμένεται να φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα δαπανηθεί στο αλβανικό τμήμα. Ο  TAP αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020 και θα ξεκινήσει το 2021 να φέρνει αέριο (αρχικά 10 δισεκατομμυρίων m3 / έτος) από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Τη μετοχική βάση του TAP  συνθέτουν η BP (20%), η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar (20%), η ιταλική Snam (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagas (16%) και η ελβετική Axpo (5%).

 

Η παραγωγή του Shah Deniz

Σύμφωνα με πληροφορίες του NGW, τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 η παραγωγή από το Shah Deniz αυξήθηκε κατά 8,1% φτάνοντας τα 8 δισ. κυβικά μέτρα. Στο κοίτασμα «Shah Deniz 1» η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά τα κοιτάσματα του Shah Deniz αναμένεται να φθάσουν σε παραγωγή 12 δισ. κυβικών μέτρων το 2018.

Επιπλέον, η BP επίσης λειτουργεί αζέρικα υπεράκτια μπλοκ (Azeri-Chirag-Guneshli block)  τα οποία παρήγαγαν 12,5 δισ. κυβικά μέτρα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε κατά 2,5% σε εννέα μήνες φτάνοντας τα 13.834 δισ. κυβικά μέτρα.