Γ. Τσιλομελέκης: Αναπόσπαστο Κομμάτι της Ενεργειακής Πολιτικής της Χώρας θα Πρέπει να Είναι η Δημιουργία Ενεργειακών Πάρκων

Γ. Τσιλομελέκης: Αναπόσπαστο Κομμάτι της Ενεργειακής Πολιτικής της Χώρας θα Πρέπει να Είναι η Δημιουργία Ενεργειακών Πάρκων
του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 30 Οκτωβρίου 2018 - 08:25

Ο Γιώργος Τσιλομελέκης, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rutgers, μιλάει στο Energia.gr για το ερευνητικό του έργο στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για την ανάπτυξή τους στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρεται στις προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί ώθηση 

στην δημιουργία τοπικών ενεργειακών πάρκων στην επαρχεία, τα οποία θα τροφοδοτούν τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις έρευνες που πραγματοποιείτε στο πανεπιστήμιο?

Στο τμήμα Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Rutgers, βρίσκομαι από το Σεπτέμβριο του 2015, όπου δραστηριοποιούμαι ερευνητικά κυρίως στον χώρο της κατάλυσης, καθώς επίσης και στον χώρο της σύνθεσης νέων υλικών. Για την διεκπεραίωση των ερευνών,  ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά «εργαλεία» τα οποία χρησιμοποιούμε είναι η μοριακή φασματοσκοπία. Στην ουσία, η φασματοσκοπία μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε πως λειτουργούν αυτά τα υλικά σε πραγματικές συνθήκες χημικών αντιδράσεων. Η φασματοσκοπία είναι τα «μάτια και οι αισθήσεις μας», μέσα στους χημικούς αντιδραστήρες.

 

Σε ποιο κλάδο των ΑΠΕ εστιάζουν οι έρευνές σας και σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί τα αποτελέσματα των ερευνών?

Στόχος της ερευνητικής μου ομάδας είναι η κατανόηση, σε μοριακό επίπεδο, της δράσης αυτών των υλικών (καταλυτών) σε αντιδράσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία βιομάζας ή φυσικού αερίου προς παραγωγή ανανεώσιμων χημικών ή/και καυσίμων. Σκοπός της έρευνας είναι να θέσει τα θεμέλια για την δημιουργία νέων διεργασιών που να μπορούν να εφαρμοστούν σε βιομηχανική κλίμακα. Οι συγκεκριμένοι ερευνητικοί τομείς είναι πολύ σημαντικοί αν αναλογιστούμε την ζήτηση καυσίμων, η οποία παρουσιάζει μια μονότονα αυξητική τάση καθώς και τις σημαντικές κλιματικές / περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλον τον πλανήτη.

 

Στις Η.Π.Α. υπάρχει ενθάρρυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας?

Όπως σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, έτσι και στις Η.Π.Α. υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην κατεύθυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσφατες αναφορές καταδεικνύουν ότι οι Η.Π.Α. μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα καθώς τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δείχνουν μια «υγιή και ανθεκτική αγορά», όπως έχει αναφερθεί. Άμεση απόρροια αυτού, είναι όχι μόνο το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές για την δημιουργία εγκαταστάσεων, αλλά επίσης η σημαντική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων για την δημιουργία νέων γνώσεων, μέσω προσανατολισμένης βασικής έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι έρευνες σε αυτό τον τομέα μπορούν να συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων χωρών που ακόμα και τώρα εξαρτώνται ενεργειακά από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από άλλες χώρες.

 

Υπάρχουν προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα? Μπορεί να απαλλαγεί από τα συμβατικά καύσιμα η Ελλάδα?

Προοπτικές φυσικά και υπάρχουν. Οδηγώντας από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, μπορούμε να δούμε τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που αντικατοπτρίζουν αυτές τις προοπτικές. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει στο μέλλον μια ενεργειακή πολιτική που προωθεί μακροχρόνιες επενδύσεις σε αυτό τον κλάδο. Προσωπικά πιστεύω ότι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτικής θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας τοπικών ενεργειακών πάρκων σε επίπεδο δήμων της ελληνικής επαρχίας τα οποία θα τροφοδοτούν τις ενεργειακές ανάγκες των εκεί πολιτών. Φυσικά αυτό απαιτεί εκτενή τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας. Τέτοιου είδους μελέτες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με γνώμονα πάντα της αξιοποίησης της έρευνας που παράγεται από αυτά.

 

Στην Ελλάδα σε τι επίπεδο βρίσκονται οι έρευνές σε αυτόν τον τομέα?

Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ με επιμονή τις εργασίες ερευνητικών ομάδων των ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων  που δημοσιεύονται σε έγκριτα  επιστημονικά περιοδικά και σχετίζονται με την επεξεργασία βιομάζας και φυσικού αερίου. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι δημοσιευμένες εργασίες από αρκετές ερευνητικές ομάδας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Ο παράγοντας βέβαια που αποτρέπει όλο και περισσότερους Έλληνες ερευνητές να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι φυσικά ή έλλειψη σημαντικής, μα φυσικά σταθερής χρηματοδότησης από ελληνικούς φορείς. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό (καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών) καθώς και η θέληση αυτών να συνεχίσουν την έρευνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, χρειάζεται σαφής χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, τόσο για την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και για την ανανέωση των ερευνητικών υποδομών. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι πολλές φορές οι συγκεκριμένες έρευνες  πραγματοποιούνται με παλιές υποδομές 20 ή ακόμα και 30 ετών.

 

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Έλληνες ερευνητές?

Αρκετοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι μοναδικός τρόπος να πετύχεις είναι να «φύγεις στο εξωτερικό». Αρκετοί βέβαια από αυτούς που έκαναν το βήμα και δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο εξωτερικό  αναφέρουν ότι «θέλουν να γυρίσουν». Εγώ δε θα τους συμβούλευα τίποτα από τα δύο. Εγώ θα έδινα την ίδια συμβουλή που έχουν δώσει και σε μένα, όχι μόνο στους νέους ερευνητές στην Ελλάδα αλλά και στους νέους Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού. Να έχουν επιμονή και υπομονή.