Με την Πώληση του Πετρελαίου της Μέσω του Χρηματιστηρίου Απαντά η Τεχεράνη στις Αμερικανικές Κυρώσεις

Με την Πώληση του Πετρελαίου της Μέσω του Χρηματιστηρίου Απαντά η Τεχεράνη στις Αμερικανικές Κυρώσεις
energia.gr
Τρι, 30 Οκτωβρίου 2018 - 09:29

Το Ιράν άρχισε την Κυριακή να προσφέρει το πετρέλαιό του μέσω του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου της Τεχεράνης, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει τον ενεργειακό του τομέα πριν από τη δεύτερη φάση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της χώρας που θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.

Ο όγκος αγοράς δε θα είναι μικρότερος από 35.000 βαρέλια ούτε μεγαλύτερος από 100.000 βαρέλια, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου.

Η τιμή βάσης ανά βαρέλι το πρωί της Δευτέρας ανερχόταν σε $ 79,15. Ωστόσο, την Κυριακή, πρώτη ημέρα των συναλλαγών, πωλήθηκαν μόλις 280.000 βαρέλια αργού από το ένα εκατομμύριο που προσφέρθηκαν συνολικά, έναντι $ 74.85 το βαρέλι.

Η διαδικασία πώλησης πετρελαίου στην ενεργειακή χρηματιστηριακή αγορά βασίζεται κατά 20% σε ιρανικά ριάλ και κατά 80% σε ξένα νομίσματα.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν υποχρεούνται να καταθέσουν το 10% του συνολικού ποσού σε μετρητά, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του 20% της τιμής του πετρελαίου βάσει ριάλ.

Ο όγκος της προσφοράς πετρελαίου στο χρηματιστήριο, που θα διατηρηθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, είναι ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

 

Αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο, ο Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπεγράφη το 2015 μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των χωρών P5 + 1, δηλαδή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), καθώς και της Γερμανίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και με αντάλλαγμα αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου τον πρώτο γύρο οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Η δεύτερη φάση κυρώσεων, που στοχεύει τον ενεργειακό τομέα του Ιράν, θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.