Σε μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη ομιλία, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, την εκδήλωση, ως μια εξαιρετική bottom up πρωτοβουλία που προσφέρει τη δυνατότητα για να συναντηθούν οι ερευνητικές ομάδες με τους επενδυτές.
Ο δρ. Χατζηπαραδείσης ανέφερε πως σύμφωνα με στοιχεία για το 2016, η δαπάνη για ΕΤΑΚ ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο μόλις 1,01%, ενώ προέβλεψε πως για το 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,07%.
Τα εν λόγω μεγέθη, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι πολύ χαμηλά και πως για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο θα πρέπει να αυξηθούν στα επίπεδα του 2%. Στο σημείο αυτό συνέκρινε την κατάσταση που επικρατείστο ελληνικό σύστημ με τα όσα συμβαίνουν στην Σκανδιναβία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται σε ποσοστά πάνω από το 3%, γεγονός που επιτρέπει στις χώρες της περιοχής να ευημρούν, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος είναι η εν λόγω δαπάνη στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί στο 1,25% έως το 2020, μέγεθος το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως ανεπαρκές για να έχει ορατό αποτέλεσμα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο δρ. Χατζηπαραδείσης ανέφερε, επίσης, πως η δαπάνη των επιχειρήσεων στην Έρευνα και Καινοτομία ως προς το ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 0,43%, το 2016, με πρόβλεψη αυτή να αυξηθεί στο 0,50, το 2020.
Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 19η θέση, ως προ το σύνολο των δαπανών Ε&Α, επί του ΑΕΠ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από χώρες όπως είναι η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη πεντάδα του σχετικού καταλόγου καταλαμβάνουν οι τρείς χώρες της Σκανδιναβίας, (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία).
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των επιχειρηματικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ, είναι ακόμη χειρότερες, πρόσθεσε, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση, δηλαδή, χαμηλότερα ακόμη και από την Βουλγαρία.
Ο δρ. Χατζηπαραδείσης, τόνισε, ωστόσο, πως οι σχετικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας είναι, συγκριτικά, ικανοποιητικές, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην 10η θέση, με 1165 συμμετοχές, εκ των οποίων ενεκρίθησαν οι 142 - δηλαδή, ποσοστό επιτυχίας 12,4% έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε της τάξης του 11%.
Ο προϊστάμενος της ΓΓΕΤ παρουσίασε, στη συνέχεια διευρυμένα στοιχεία για το ύψος των κρατικών χρηματοδοτήσεων για ΕΤΑ, το έτος 2016. Σε αυτά φαίνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων Έρευνας και Καινοτομίας στην ενέργεια διαμορφώθηκαν, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο 2,15%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 4%. Αντιστοίχως, η χρηματοδότηση για ΕΤΑ στον τομέα του περιβάλλοντος εμφανίζεται πιο βελτιωμένη, με το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ να φθάνει στο 2,56%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου, 2,37%.
Ο δρ. Χατζηπαραδείσης αναφέρθηκε, ακόμη, στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για την οποία τόνισε πως είναι μια place based ενέργεια που εστιάζει τις προσπάθειες σε συγκεκριμένους τομείς και δραστηριότητες που προκύπτουν από την ανάλυση των χαρακτηριστικών της οικονομίας.
Η RIS3 χρησιμοποιεί τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης με ευρεία συμμετοχή επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Εθνικών Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών, την Κοινωνία των Πολιτών κ.α. που εφαρμόζεται σε εθνικό αλλά καισε περιφερειακό επίπεδο, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο δρ. Χατζηπαραδείσης παρουσίασε, τέλος, τους οκτώ τομείς που συμπεριελήφθησαν στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, δηλαδή, την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, την Υγεία και τα Φάρμακα, την Αγροδιατροφή και τη Βιομηχανία Τροφικών, τα Υλικά και τις Κατασκευές και τον Τουρισμό, Πολιτισμό & Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Οι φάσεις σχεδιασμού της RIS3 ήταν, η μέν πρώτη τη διετία 2013-2014, η δεύτερη περίοδος το 2016-2017, ενώ η τρίτη το 2018-2019, όπου θα υπάρξει και ο τρίτος κύκλος προκηρύξεων για την υλοποίηση του έργου.
Σχετικά με τις προκηρύξεις, στην Ενέργεια κατετέθησαν 184 προτάσεις και ενεκρίθησαν οι 42, στο Περιβάλλον υποβλήθηκαν 254 προτάσεις και ενεκρίθησαν οι 68, ενώ στις Μεταφορές υπήρξαν 117 προτάσεις, από τις οποίες το «πράσινο φως», δόθηκε σε 43, κατέληξε ο δρ. Χατζηπαραδείσης.