«Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας», αναφέρεται σε σημερινή (Δευτέρα) ανακοίνωση της Ένωσης.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές, «οι ίδιοι ιθύνοντες, είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020».
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει στο energia.gr παράγοντας της ΔΕΗ για να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση. «Όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα τα βιομηχανικά τιμολόγια η ΔΕΗ μπαίνει μέσα. Και στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ πάρει απόφαση να δώσει στη βιομηχανία τιμολόγια κάτω του κόστους, μπορεί τα μέλη του να κινδυνέψουν να κατηγορηθούν για απιστία. Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, ή της Μυτιληναίος, στις συζητήσεις μετείχαν και στελέχη του αρμόδιου υπουργείου», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ ζητά από τους πελάτες της Υψηλής Τάσης, κατάργηση των εκπτώσεων που έχουν σήμερα οι πελάτες της Υψηλής Τάσης.
Η κατάργησή τους, μαζί με την αύξηση της χρέωσης για τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) που έχει ήδη επιβαρύνει τα βιομηχανικά τιμολόγια (από 4 με 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές του έτους, σε περίπου 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα), συνεπάγεται μια συνολική αύξηση, ενδεχομένως και πάνω από 20% στον τελικό λογαριασμό για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΗ, το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία, «εάν για παράδειγμα αποφάσιζαν τα αρμόδια υπουργεία να περιορίσουν ή να καταργήσουν κάποιες από τις ρυθμιζόμενες για την υψηλή τάση, ώστε να επικαλυφθεί η όποια αύξηση των τιμολογίων». Άλλωστε, όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, έχει παραδεχθεί ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ, μηχανισμοί ευελιξίας -ΑΔΙ, χρέωση προμηθευτών - ΠΧΕΦΕΛ).
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στο ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση», αναφέρουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές. Και καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης.