Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απανθρακοποίηση και Κλιματική Αλλαγή οι Δύο Μελλοντικοί Πυλώνες  της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απανθρακοποίηση και Κλιματική Αλλαγή οι Δύο Μελλοντικοί Πυλώνες  της ΕΕ
ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 6 Νοεμβρίου 2018 - 13:47

Με τη φράση ότι το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει τη «γέφυρα», που θα συνδέσει  τον κόσμο μας στον οποίο κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα, με την επόμενη φάση που προβλέπει την  απανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της στροφής στις   Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σκιαγράφησε το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η κα. Anna-Kaisa Itkonen, στον απολογισμό των πεπραγμένων της απερχόμενης Κομισιόν,  τόνισε πως η Επιτροπή δεν έχει τη δύναμη να καθορίσει το τι πολιτική θα ακολουθήσει η κάθε χώρα-μέλος στο ζήτημα του καθορισμού του μίγματος καυσίμων που θα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της και επισήμανε πως αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πουλήσει, τελικά τις λιγινιτικές μονάδες της ΔΕΗ.                                                                       

Το θέμα που καίει την Κομισιόν, είναι εμφανές ότι είναι το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασσμού και η απεξάρτηση των χωρών-μελών από το ρωσικό φυσικό αέριιο. Υπό αυτό το πρίσμα, η κα. Itkonen τόνισε πως όποια χώρα επιλέξει να στραφεί στο φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τρείς διαφορετικές πηγές προμήθειας. 

Υπενθύμισε, δε πως έως το 2014, έξι χώρες-μέλη ήταν κατά το 100% εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο, ενώ, επεσήμανε πως αν και επί του παρόντος, κανένα μέλος της Ε.Ε. δεν είναι 100% εξαρτημένο από την Ρωσία, εν τούτοις παρατηρούνται ακόμα, ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών πρκμήθειας αερίου.  Πάντως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης, η Ρωσία θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κα. Itkonen. 

Η Κομισιόν ευνοεί την ολοκλήρωση έργων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμούν της υρώπης, όπως είναι ο αγωγός ΤΑΡ, σε αντίθεση με την άποψη που κυοφορείται για τον North Stream II, που δεν «αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. και δεν θα λάβει χρηματοδότηση, αφού δεν ταιριάζει με την ενεργειακή στρατηγική μας και δεν τον υποστηρίζουμε», όπως ειπώθηκε από την ίδια αξιωματούχο.  

Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που εκγφράζεται από κινεζικής πλευράς για την εκτέλεση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, η θέση της Κομισιόν είναι σαφής: «θα πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το unbundling.»

Η κα Itkonen πρόσθεσε πως το 25% του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ για την επταετία 2021-2027, αναμένεται να κατανεμηθεί αποκλειστικά, για την ανάληψη σύντονων δράσεων με σκοπό την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια δεν θέλησε να σχολιάσει τα προβλήματα που δημιουργούν, εσχάτως, οι έντοντες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά, αν και τόνισε πως όσο θα ανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι τιμές θα ακολουθούν ανοδική πορεία.  

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η χώρα θα πετύχει τους στρατηγικούς στόχους για το 2020,. Πιο ειδικά, η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από το να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, σε ότι αφορά στο μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα (προβλέπεται να αυξηθεί στο 18%, από 15,2% το 2016), ενώ
ανάλογη είναι η κατάσταση και στον τομέα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει, ήδη,  τους στόχους για την ενεργειακή αποδοτικότητα», κατέληξε η κα. Itkonen.