Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις  λιγνιτικές μονάδες στο Αμύνταιο, οι οποίες βρίσκονται υπό το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των 17.500 ωρών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έχουν απομείνει λίγες μέρες μέχρι το κλείσιμο τους.

Το πρόβλημα μένει άλυτο παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων και ενώ έχουμε ήδη μπει στους χειμερινούς μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε παραχωρήσει συνέντευξή τύπου, με τον πρόεδρό της Γιώργο Αδαμίδη να υποστηρίζει, ότι από το 2019 θα έχουμε μια βίαιη αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο έξι μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ εκτός από τις μονάδες στο Αμύνταιο, λίγες ημέρες έχουν απομείνει και για τις μονάδες ένα και δύο του ΑΗΣ Καρδιάς και τρία-τέσσερα που είναι συνδεδεμένες με τα συστήματα τηλεθέρμανσης. Να σημειωθεί πως τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, όσο και οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχουν ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας των μονάδων.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΥΠΕΝ, αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθεί μια φόρμουλα για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων, ωστόσο παραμένει ερώτημα με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, πως πειστικές απαντήσεις θα δοθούν σε λίγες ημέρες, όταν και θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και μέχρι τέλος του έτους να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι στόχοι που έχουν τεθεί και θα διατυπώνονται με σαφή τρόπο στο σχέδιο είναι η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να αντιπροσωπεύουν το 30%, η μείωση των ρύπων και η συμβολή των ΑΠΕ στις μεταφορές. Άλλωστε, όπως ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του στο capital.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «στον ενεργειακό τομέα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα επόμενα 12 χρόνια να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που μπορούν να προσθέσουν αξία στην οικονομία και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Πάντως, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι θέσεις του υπουργείου, καθώς το τελευταίο διάστημα η αύξηση των τιμών των ρύπων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οδηγεί όλο και περισσότερους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση. Επομένως η στροφή προς τις ΑΠΕ αποτελεί για την χώρας μας μονόδρομο.