Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία που θα αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ (50,1%), δεν θα δεσμεύεται να υποβάλει δημόσια προσφορά. Με τη χθεσινή απόφασή της, η Επιτροπή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ευόδωση του διαγωνισμού, θέτοντας τέλος στην αβεβαιότητα που επικράτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής του

Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής τάσσονταν υπέρ της υποχρέωσης του πλειοδότη να υποβάλει δημόσια προσφορά, βασιζόμενη στο γεγονος ότι τα ΕΛΠΕ δεν εξαιρούνταν από τη νομοθεσία που απαλλάσσει εταιρείες προς αποκρατικοποίηση από αυτή τη διαδικασία, επειδή στην περίπτωση της "Ελληνικά Πετρέλαια", μεταξύ των πωλητών περιλαμβάνεται και ιδιώτης μέτοχος, δηλαδή, ο όμιλος Λάτση.

Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην εταιρεία οι οποίοι επικαλούνται την παραβίαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις δημόσιες προσφορές, οι μέτοχοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο τίμημα που θα προσφερθεί, με καλά πληροφορημένες πηγές να τονίζουν πως οι προσδοκίες μοιάζουν να είναι υψηλές, χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης του ομίλου.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤΒΑ) στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018 τα φέρουν αυξημένα κατά 19% (περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι.

Όσον αφορά στις δύο εταιρείες που επιλέγησαν ως βασικοί υποψήφιοι για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ, η Glencore που ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας ασχολείται με την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία εμπορευμάτων, παράγει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων, εμπορεύεται 6 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων ημερησίως, διαθέτει πάγια στοιχεία παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα, κατέχει μερίδιο μετοχών ύψους 49% στην εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG και διατηρεί απευθείας μερίδιο 10% στο διυλιστήριο της Σιγκαπούρης.

Από την πλευρά της, η Vitol είναι ιδιωτική εταιρεία εμπορευμάτων που ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ το 1966 και σήμερα διαθέτει 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών βρίσκονται σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη. Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν εθνικές εταιρείες πετρελαίου, πολυεθνικές, κορυφαίες βιομηχανικές και χημικές εταιρείες αλλά και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Το 2017 εμφάνισε έσοδα ύψους 181 δισ. δολαρίων και διακίνησε 349 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και προϊόντων.