Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που εκπονήθηκε από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει, για το 2030 ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτες θα αντιστοιχεί στο 15,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ότι τo μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα φθάσει στο 32% και στην παραγωγή σε ποσοστό περίπου 55%

Επίσης, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 32%, σε επίπεδο τελικής κατανάλωσης και ότι θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς, εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. 

Για το σύνολο του ενεργειακό τομέα προβλέπεται ότι την προσεχή δωδεκαετία θα διοχετευθούν σημαντικές επενδύσεις, της τάξης των σχεδον 33 δισ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Η τελική έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, θα δημοσιευθεί το 2019, κατόπιν συνεννοήσεως με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει αποσαφηνίσει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο κύκλοι συζήτησης στη Βουλή, ώστε στο τέλος του έτους να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλήρες περίγραμμα, που θα καθορίσει το προς τα πού θα βαδίσει, ενεργειακά, η χώρα κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σημειώνουμε ότι το ΕΣΕΚ αποτελεί, κατ' ουσίαν, ένα οδικό χάρτη που προσδιορίζει τον τρόπο, τα μέτρα πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα με τα οποία προβλέπεται να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας, σε συνάρτηση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας και την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο τελικής κατανάλωσης.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ποσοτικά και ποιοτικά, υποστηρ΄'ιζει ο κ. Σταθάκης. Ιδίως στον τομέα του ηλεκτρισμού θα χρειαστεί να υπάρξει ένας μαζικός μετασχηματισμός, ώστε οι ΑΠΕ να καταστούν η κύρια πηγή ενέργειας, η συμβολή του λιγνίτη να αποκλιμακωθεί, συν τω χρόνω, δίχως να απωλέσει τη σημασία του ως καύσιμη ύλη για την ηλετροπαραγωγή και, τέλος, το φυσικό αέριο να αναλάβει το ρόλο του "καυσίμου-γέφυρα", κατά τα αμέσως προσεχή έτη, με σημαντική διείσδυση, κυρίως στη θέρμανση.