Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αδυναμία των επιχειρήσεων του κλάδου να επενδύσουν με πληρότητα στην μελλοντική παραγωγή αναμένεται να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον πετρελαϊκή κρίση.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, παγκοσμίως, προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας με χαμηλότερο άνθρακα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η πολιτική πίεση για καθαρότερη ενέργεια από πλευράς κυβερνήσεων, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής ανησυχίας των επενδυτών.
Νέες και αναδυόμενες
Όπως εξηγεί στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας «η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περάσει από υψηλότερες και όχι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου». Προβλέπει μάλιστα ότι μέχρι να γίνει η πλήρης μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές, η μάχη θα αφορά την κατοχή μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο. Οι υποδομές φυσικού αερίου όμως έχουν τεράστιο κόστος και αυτό κατά την ανάλυση της Goldman Sachs ευνοεί τις μεγάλες κρατικές εταιρείες.
«Μιλάμε για τις νέες επτά αδελφές που αναδύονται και κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου» σημειώνει ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, Μισέλ Ντελα Βίνια, αναφερόμενος σε επιχειρήσεις που θεωρούνται οι πλέον σημαντικές από χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Αυτές είναι η Aramco από την Σαουδική Αραβία, η ρωσική Gazprom, η ιρανική NIOC, η China National Petroleum Corp, η βραζιλιάνικη Petrobras, η μαλαισιανή Petronas και η PDVSA της Βενεζουέλας!
Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους η βρετανική Shell και η γαλλική Total, έχουν περισσότερο προωθημένα σχέδια σε ό,τι αφορά την «μετάβαση από το πετρέλαιο στην ενέργεια» από τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους.
Οι κυρώσεις στο Ιράν
Τις τελευταίες ημέρες πάντως οι αγορές πετρελαίου παρουσίαζαν μία αδυναμία, εξαιτίας ενός πακέτου αιτιών στα οποία περιλαμβάνονται, πέρα από τις κυρώσεις στο ιρανικό αργό, οι ανησυχίες για υπερπροσφορά, αλλά και φόβοι για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πάντως ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν στις 5 Νοεμβρίου στο Ιράν δεν θα προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις, ισχυριζόμενοι ότι έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις. Η προσωρινή εξαίρεση άλλωστε οκτώ χωρών, ανάμεσά τους η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, αποσυμπιέζει την κατάσταση και κάνει για τους υπόλοιπους ευκολότερη την μετάβαση σε άλλους προμηθευτές.
Από τον περασμένο Μάιο πάντως, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσει από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προανήγγειλε την επαναφορά των κυρώσεων, η Τεχεράνη έχει χάσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκά έσοδα.
«Έχουμε πάρει 1 εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά και αυτό από μόνο του θα μειώσει τα πετρελαϊκά έσοδα του ιρανικού καθεστώτος κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια» είπε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ.
Υπάρχει και η Ρωσία
Βασικός παίκτης στην αγορά ενέργειας είναι όμως και η Μόσχα, οποία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 37%. Αυτή η αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας, απέφερε στην Μόσχα έσοδα 94 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο εννιάμηνο, η μείωση του όγκου των συναλλαγών ήταν ελάχιστη, μόλις 0,1%, δηλαδή 190,9 εκ. τόνοι.
Ακόμη καλύτερα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς οι ρωσικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σχεδόν διπλασίασαν τα έσοδά τους. Ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 63% και έφτασε τα 29,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Γνωρίζοντας προφανώς αυτά τα στοιχεία, ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, δήλωσε σε συνέντευξη΄του την περασμένη Δευτέρα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγουν οι ΗΠΑ είναι «η στρατηγική εναλλακτική λύση» στις πωλήσεις που κάνει η Ρωσία στην Ευρώπη και στην περιοχή του Ειρηνικού.
Ερωτηθείς μάλιστα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αν υπάρχει το ενδεχόμενο, μετά τις κυρώσεις στο Ιράν, η Κίνα να αγοράσει αμερικανικό πετρέλαιο, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι «ευρείες». Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κολοσσιαίες προοπτικές».
(από slpress.gr)