Επίσης, η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας αργού, WTI, κινείται, στις 07:00, στα 78,52 δολάρια ανά βαρέλι, με ελαφρές απώλειες 0,47%.
Το ράλι των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, των πιο σκληρών κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου συνεχίζεται και αυτό το επταήμερο.
Σημειώνουμε ότι έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που ήρθε σε γνώση του Reuters ανέφερε ότι περί τα 180 δεξαμενόπλοια, ρωσικών συμφερόντων, δεκάδες traders καθώς και δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων του Λευκού Οίκου (πρόκειται για τις Surgutneftgas και Gazprom Neft, τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται το 25% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και μετέφεραν, κατά μέσον όρο, 970.000 βαρέλια την ημέρα κατά το περασμένο έτος, 2024.
Η Κίνα και η Ινδία υπήρξαν οι κύριοι προορισμοί του ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Μόσχα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και το νέο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ, έχει πανικοβάλει τους διαχειριστές των κινεζικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας συμβούλων, Energy Aspects, γράφουν οι Financial Times.
Η διαφορά των νέων κυρώσεων με τις προηγούμενες είναι ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν, αυτή τη φορά, το ενδεχόμενο να επιβάλουν περιορισμούς σε όποιον εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων αφορούσαν μόνο σε όποιον πραγματοποιούσε συναλλαγές σε τιμές άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, όριο που θεσπίστηκε με στόχο να περιοριστούν τα κέρδη της Ρωσίας αλλά και για να αποτραπεί τυχόν άλμα της τιμής του πετρελαίου.
Πράγματι, για αρκετό χρονικό διάστημα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της άφθονης προσφοράς στην αγορά και της υποτονικής αύξησης της ζήτησης.
Η νέα εξέλιξη επαναφέρει, ωστόσο, στο προσκήνιο το ερώτημα εάν μετά το πρώτο σοκ, οι κυρώσεις αποδειχτούν αποτελεσματικές, ή εάν οι «εφευρετικοί» Ρώσοι ανακαλύψουν νέους τρόπους να διαθέτουν το πετρέλαιό τους. Έως ότου απαντηθεί, οι τιμές, θα παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή, υποστηρίζουν οι traders.
Ο βαρύς χειμώνας και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν και δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προμηθεύουν την Ευρώπη, έχουν επιφέρει σημαντικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
(Διακύμανση, ενδοσυνεδριακά, των τιμών προθεσμιακών συμβολαίων φ. αερίου στο TTF, 14/1/2025. Πηγή: barchart.com)
(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τις 14/1/2025. Πηγή: ΡΑΑΕΥ)
Οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στον ολλανδικό κόμβο, TTF, αυξήθηκαν μέχρι και 6,8% την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από τη «βουτιά» του -9% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Από την έναρξη των συναλλαγών, σήμερα Τρίτη, 14 του μήνα, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο TTF ενισχύονται κατά 7,23%, και διαπραγματεύονται, ενδοσυνεδριακά, στη ζώνη πέριξ των 48,260-48,300 ευρώ/MWh.
Eξ’ άλλου, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρεάζουν και τις τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό. Στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, οι τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, σκαρφάλωσαν στα 150,77 ευρώ/MWh, στην Σλοβακία και στην Ιταλία, στα 149,58 και 142,82 ευρώ/MWh αντίστοιχα, ενώ στην Ιρλανδία και στην Αλβανία, στα 1991,58 και 157,16 ευρώ/ΜWh αντίστοιχα.
Στην χώρα μας η τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερησία αγορά του ΕΧΕ διαμορφώνεται σήμερα, Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025, στα 140,18 ευρώ/MWh με ποσοστιαία άνοδο 5,2% από μία ημέρα νωρίτερα. Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου διαμορφώθηκε στα 203,51 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη στα 100,62 ευρώ/MWh. Σημειώνουμε ότιμπέρυσι, την ίδιοα ημέρα, η ΤΕΑ ήταν διαμορφωμένη στα 124,90 ευρώ/MWh...
Ακόμη, η συνολική ζήτηση ήταν αυξημένη και ανήλθε στις 410.52 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου, στο ενεργειακό μείγμα κυριάρχησαν ΑΠΕ και φυσικό αέριο ( 43,3% και 41,9% αντίστοιχα) και ακολούθησαν οι εισαγωγές με 5%, ο λιγνίτης με 4,8% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 2,6%. Τέλος, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν στις 35,646 MWh και οι εισαγωγές στις 10,246 MWh.