Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ εκτιμά, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το συνολικό κόστος του προγράμματος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιωτικών περιοχών, έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, κάτι που θα επιλύσει την ενεργειακή απομόνωσή τους

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ΕΣΕΚ, οι απαιτούμενες επενδύσεις θα καλυφθούν, κυρίως, από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τις ιδιωτικές επενδύσεις και σε δεύτερο βαθμό, από τα τέλη χρήσης συστήματος, δηλαδή τους καταναλωτές, οι οποίοι θα καρπώνονται άμεσα, τα καθαρά οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ.

Με βάση τον «οδικό χάρτη» που περιγράφει το ΕΣΕΚ, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις περιλαμβάνεται η πλειονότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τα σχετικά έργα να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2030 - 2031. Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων και τρία χρόνια αργότερα, τα αντίστοιχα έργα για το σύνολο των Δωδεκανήσων, που θα τροφοδοτούνται, με τη σειρά τους από το ηπειρωτικό σύστημα. Όσον αφορά στην Κρήτη, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το 2022 θα αποπερατωθεί και η μεγάλη διασύνδεση με τη μεγαλόνησσο.

Περιγράφοντας τα οφέλη από την κατάργηση της πλειονότητας των αυτόνομων συστημάτων, το Εθνικό Σχέδιο αναφέρεται σε μια πιο αξιόπιστη τροφοδότηση των νησιών, με πιο οικονομικό μίγμα καυσίμων, κάτι που συνεπάγεται την αποφυγή των χρεώσεων ΥΚΩ για την ηλεκτροπαραγωγή με ακριβότερο καύσιμο (εισαγόμενο πετρέλαιο), η οποία εκτιμάται, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος διασυνδέσεων, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση χρεώσεων ΥΚΩ, της τάξης των μεταξύ 400 - 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η μείωση της χρήσης πετρελαίου στα νησιά που θα διασυνδεθούν έως το 2030, θα συνεισφέρει επιπρόσθετα και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, σε ποσοστό 3%, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα καταναλώνονται ετησίως, στο τέλος της δεκαετίας, περισσότεροι από 900 χιλ. τόνοι πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή στη νησιωτική Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, μετά τη διασύνδεση θα γίνει δυνατή η οικονομικότερη αξιοποίηση του δυναμικού σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) των νησιών, η παροχή ίδιας ποιότητας ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τέλος, για τα νησιά που δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν στο ορατό μέλλον, προωθείται σχέδιο που προβλέπει μια μεγάλη μείωση της χρήσης του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας. Για την κατασκευή και λειτουργία υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, προβλέπονται, ακόμη, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, που θα έχουν ως απώτερο στόχο να ψαλιδίσουν σημαντικά το υφιστάμενο κόστος λειτουργίας των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα προωθείται η εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών ΑΠΕ.