Την Τρίτη (13/11) το πετρέλαιο έκανε μια εντυπωσιακή βουτιά κατά 6,6% ,ήτοι $6 το βαρέλι, μέσα σε μια ημέρα, για να αγγίξει το χαμηλό των $65,47 το βαρέλι για το Brent (και τα $55,69 για το αμερικανικό WTI), και να συνεχίσει την πτώση του λίγο κάτω από τα $65 την Τετάρτη (14/11) και εν συνέχεια να ανακάμψει με + $2,5 το βαρέλι, στα $67,50.
Το Brent διαπραγματευόταν σήμερα το πρωί στα $66,47 στο ICE του Λονδίνου για παραδόσεις Ιανουαρίου 2019 και το WTI στα $56,32 το βαρέλι στο NYMEX της Νέας Υόρκης.
Η πορεία της τιμής του Brent στο ICE του Λονδίνου την τελευταία εβδομάδα
Όπως παρατηρούν έγκυροι ενεργειακοί αναλυτές χρηματιστηριακών οίκων του Λονδίνου, η καθοδική πορεία του αργού το τελευταίο διάστημα οφείλεται κυρίως στην οριακή αύξηση της προσφοράς από τους τρεις μεγάλους παραγωγούς, δηλ. Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ, οι οποίοι μεταξύ τους αύξησαν την παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Με την παγκόσμια παραγωγή αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε εχθές στην δημοσιότητα ο ΙΕΑ, να είναι αυξημένη συνολικά κατά + 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα(y-o-y) σε σύγκριση με πέρυσι. Για λόγους αναφοράς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή αργού βάσει στοιχείων του ΙΕΑ τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 93,49 εκατ. βαρέλια/ημέρα (32,79 εκατ. από τον OPEC και 60,70 από τους εκτός καρτέλ παραγωγούς). Βλέπουμε, λοιπόν, πως μια οριακή αύξηση της παραγωγής επιδρά ιδιαίτερα ανασχετικά στην αύξηση των τιμών, οδηγώντας τες τάχιστα όχι απλά σε σταθεροποίηση -ή και μείωση- αλλά σε ένα έντονα καθοδικό σπιράλ.
Αν και έχουμε ήδη αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στη σημερινή σχεδόν κατάρρευση (βλ. άρθρο μας στις 12/11 με τίτλο ‘Το Φάντασμα της Βιέννης Κατατρέχει τον OPEC’), αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά από μια έντονα ανοδική πορεία των τιμών του αργού από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, πυροδοτούμενη από την ανασφάλεια που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για τον πλήρη αποκλεισμό των ιρανικών εξαγωγών αργού, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για μια άμεση αύξηση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ως αντιστάθμισμα για την προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής από το Ιράν. Να σημειώσουμε ότι οι εξαγωγές αργού του Ιράν είχαν ήδη μειωθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, με την παραγωγή να έχει μειωθεί στα 3,44 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τα 3,9 εκατ. που είχε φθάσει το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τελικά η παραγωγή τόσο από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε σημαντικά -φθάνοντας τα 10,65 εκατ. βαρέλια/ημέρα- αλλά και αυτή από Ρωσία (στα 11,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα) και από ΗΠΑ (στα 16,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα), με αποτέλεσμα όχι μόνο να καλυφθεί με άνεση η αυξανόμενη εποχιακή ζήτηση από τα διυλιστήρια, αλλά και να αρχίσει να παρατηρείται αύξηση των διεθνών αποθεμάτων (+ 12,1 εκατ. βαρέλια το Σεπτέμβριο, έτσι που συνολικά αυτά διαμορφώθηκαν στα 2,875 εκατ. βαρέλια για το γ΄ τρίμηνο του 2108).
Ως να μην έφθανε η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής -πράγμα που βοήθησε τον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία των midterm elections- η αμερικανική κυβέρνηση εξήγγειλε και την εξαίρεση 8 κρατών από τις εξαγωγικές κυρώσεις κατά του Ιράν, υπό το πρόσχημα διευκόλυνσης συμμαχικών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έτσι, επικράτησε στην αγορά ένα κλίμα υπερπροσφοράς (πραγματικής και αναμενόμενης), η οποία, επιπλέον, είχε αρχίσει να προεξοφλεί μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εντείνοντας έτσι τις αβεβαιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε trader.
Συμπερασματικά, το σημερινό κλίμα στη διεθνή αγορά αργού πετρελαίου χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή μεταβλητότητα ως αποτέλεσμα των αντίρροπων δυνάμεων που δρουν και είναι εμφανείς όσο ποτέ άλλοτε. Από τη μια είναι η επικρατούσα αβεβαιότητα για την πορεία των αγορών και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που, μαζί με την παρατηρούμενη υπερπροσφορά αργού, δρουν καθοδικά στις τιμές. Από την άλλη έχουμε τους πολύ δικαιολογημένους φόβους για μια επικείμενη έλλειψη προμήθειας με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση πετρελαίου, η οποία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το 2019 θα διαμορφωθεί σε + 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το 2018, ανερχόμενη σε 100,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο το 2019. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλιντ αλ Φαλίχ, για επικείμενη μείωση της παραγωγής του βασιλείου κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα και γενικά «όσο χρειασθεί», οι αγορές έχουν αρχίσει να διαισθάνονται ότι ο OPEC πρόκειται να επιστρέψει δριμύτερος (μετά από μια ανάπαυλα λόγω αμερικανικών εκλογών) στο παλιό του παιχνίδι ελέγχου της αγοράς μέσω αυξομείωσης της παραγωγής του. Για αυτό και η μικρή, αλλά δηλωτική, ανάκαμψη των τιμών τις τελευταίες 48 ώρες, η οποία σύμφωνα με αξιόπιστες χρηματιστηριακές πηγές του energia.gr πρόκειται να συνεχιστεί, με τις απαραίτητες αυξομειώσεις, μέχρι την επόμενη συνάντηση του OPEC στην Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου.