Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε μια παραδοσιακά πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Συνολικά, 113 εταιρείες από εννέα χώρες κατέθεσαν προσφορές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από το Καζακστάν, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Από τις 30 εταιρείες που αναδείχτηκαν υποψήφιες, οι 23 είναι εγχώριες.
Οι διαγωνιζόμενοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την υλοποίηση έργων κατασκευής ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, με τη ζήτηση να υπερβαίνει συντριπτικά την προσφορά. Έτσι, στο Καζακστάν θα κατασκευαστούν τώρα, οκτώ ηλιακές, έξι αιολικές και τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Μέσα στην επόμενη διετία προβλέπεται να κατασκευαστούν ηλιακοί σταθμοί ισχύος 200 μεγαβάτ στις περιοχές Αλμάτι, Τουρκεστάν, Ζαμπίλ, Κιζιλόρντα και Σιμκέντ. Τα επόμενα τρία χρόνια, ανεμογεννήτριες με συνολική δυναμικότητα ισχύος 400 μεγαβάτ, θα κατασκευαστούν στις περιοχές Ακμόλα, Αλμάτι, Ζαμπίλ και το Ανατολικό και Βόρειο Καζακστάν, ενώ ένας υδροηλεκτρικός σταθμός θα κατασκευαστεί στα νότια της χώρας.
Η πιο σημαντική απαίτηση είναι ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για όλα τα έργα που υλοποιούνται στο Καζακστάν πρέπει να είναι σύγχρονος και καινούριος, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Ανατόλι Σκαρούπα. Εάν ο εξοπλισμός δεν έχει την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής, τότε το ρίσκο επαφίεται στον επενδυτή, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Μέσα σε ένα χρόνο επιλέχθηκαν 36 νέα έργα, συνολικής ισχύος 857 μεγαβάτ. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων άγγιξε τις 3.500, συνεπώς η ζήτηση ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από την προσφορά. Η αυξημένη ζήτηση εξηγείται από το ηλιακό δυναμικό του Καζακστάν, καθώς και τη σχετικά απλή διαδικασία υλοποίησης ανάλογων έργων, κάτι που απέφερε, έως τώρα, περισσότερα από 70 δισ. δολάρια σε επενδυτικές ροές, στο Καζακστάν.