O Fatih Birol Προειδοποιεί για Αρνητικές Επιπτώσεις σε Περίπτωση Μείωσης της Παραγωγής του OPEC

O Fatih Birol Προειδοποιεί για Αρνητικές Επιπτώσεις σε Περίπτωση Μείωσης της Παραγωγής του OPEC
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2018 - 10:27

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του ΟPEC και των συμμάχων του, εμφανίστηκε την Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), κ. Fatih Birol, ο οποίος τόνισε ότι μία σημαντική μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε  στην Μπρατισλάβα, ο κ Birol είπε ότι «αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες», διευκρίνησε, όμως, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου, μια σημαντική μείωση της παραγωγής από βασικούς παραγωγούς πετρελαίου, σήμερα, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιτπώσεις στις αγορές και να οδηγήσει σε περαιτέρω στενότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, με τους υπουργούς Ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης, κάλεσε, τόσο τους παραγωγούς πετρελαίου, όσο και τους καταναλωτές «να διαπνέονται από την κοινή λογική σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

Σε ότι αφορά στην πρόσφατη υποχώρηση των διεθνών τιμών του αργού, ο κ. Birol είπε ότι οι απαλλαγές από πιθανές κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, προς τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, ήταν περισσότερες σε σχέση με αυτές που ανέμενε η αγορά, γεγονός που απέφερε την πτώση των τιμών, ενώ, πρόσθεσε, πως και η σημαντική αύξηση στην παραγωγή αμερικανικού μαύρου χρυσού συνέβαλε στην πρόσφατη μείωση των τιμών των συμβολαίων προμήθειας.

Οι δηλώσεις του κ. Birol διατυπώθηκαν στον απόηχο των ενδείξεων ότι ο ΟPEC μελετά το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του, ακόμα και κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου.