Ο ΙΕΑ Προβλέπει Κορύφωση της Ζήτησης Πετρελαίου για Αυτοκίνητα έως το 2025 -Καταφθάνει η Εποχή των Η/Ο

Ο ΙΕΑ Προβλέπει Κορύφωση της Ζήτησης Πετρελαίου για Αυτοκίνητα έως το 2025 -Καταφθάνει η Εποχή των Η/Ο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2018 - 11:17

Η χρήση πετρελαίου στα αυτοκίνητα θα κορυφωθεί την προσεχή επταετία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό λόγω της γιγάντωσης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ευμάρειας που παρατηρείται. 

Από την ημέρα που το πρώτο μοντέλο T Ford βγήκε από τη γραμμή παραγωγής και κυκλοφόρησε στους δρόμους, το 1908, τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο συνδέθηκαν κατά τρόπο που μετασχημάτισε, άπαξ δια παντός, τον κόσμο. Ωστόσο, ο IEA υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τα αυτοκίνητα, θα φτάσει στο απόγειό της έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, καθώς η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων θα καθίσταται πιο διαδεδομένη και νέα, πιο αποδοτικά οχήματα θα παραδίδονται στην κυκλοφορία, αντισταθμίζοντας την αύξηση του αριθμού των οδηγών στις αναδυόμενες χώρες.

«Μετά το 2025, τα μέτρα για την αποδοτικότητα και τα εναλλακτικά καύσιμα θα συνεχίσουν να συγκρατούν τη ζήτηση», ανέφερε ο εδρεύων στο Παρίσι, διεθνής Οργανισμός,  με την επιβράδυνση της ανάπτυξης να απλώνεται ακόμη και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από τα αυτοκίνητα αναλογεί σε 21,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα 100 εκατ, βαρέλια που καταναλώνονται παγκόσμίως. Ο όγκος αυτός θα αυξηθεί στα περισσότερα από 23 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα τέλη της δεκαετίας του 2020, μετά την οποία, η κατανάλωση από τα αυτοκίνητα θα υποχωρήσει στα τρέχοντα επίπεδα, έως το 2040, ακόμη και καθώς ο στόλος των σε κυκλοφορία αυτοκινήτων, θα αυξηθεί κατά 80%, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνολική κατανάλωση από οχήματα, αεροπλάνα, πλοία, φορτηγά και από τον πετροχημικό τομέα, θα αυξηθεί, από σήμερα έως και το 2040, με το ήμισυ του ρυθμού που  καταγράφηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο ΙΕΑ. Ύστερα από μια πτώση της τάξης του 24%, στη συνολική κατανάλωση πετρελαίου μεταξύ των ετών 2000- 2017, που διαμρφώθηκε στα 95 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η απόλυτη ζήτηση θα αυξηθεί μόνο κατά 12% στη χρονική περίοδο που μεσολαβεί έως και το 2040, για να φθάσει στα 106 εκατ. βαρέλια, υποστηρίζει ο διεθνής Οργανισμός.

Οι προβλέψεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου μακροπρόθεσμου outlook του ΙΕΑ, αντικατοπτρίζοντας τις φιλοδοξίες των κυβερνητικών πολιτικών, παγκοσμίως. Εταιρείες όπως είναι η αμερικανική Tesla πρωτοστατούν στη μάχη κατά της χρήσης πετρελαίου, με τις προβλέψεις να φέρουν περισσότερα από 300 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους έως το 2040, γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως, η μεγαλύτερη επίπτωση θα προκύψει από τα πιο οικονομικά πρότυπα καυσίμων στα συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία θα μειώσουν την τελική κατανάλωση κατά 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των καυσίμων θα αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα για τη συγκράτηση της αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου στα αυτοκίνητα», τόνισε ο IEA. Τα βιοκαύσιμα θα αντισταθμίσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έως το 2040, ενώ η χρήση φυσικού αερίου σε αυτοκίνητα, θα αντισταθμίσει άλλα 1,6 βαρέλια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας IEA προβλέπει, τέλος, ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποστεί ραγδαία μείωση στις προηγμένες οικονομίες, με την πτώση στην Ε.Ε. να φθάνει στο 45% και στην Βόρεια Αμερική στο 25%, έως το 2040.