Νέες Κυρώσεις Κατά του Πετρελαϊκού Τομέα Ρωσίας, Ιράν και Συρίας Ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Νέες Κυρώσεις Κατά του Πετρελαϊκού Τομέα Ρωσίας, Ιράν και Συρίας Ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2018 - 12:01

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη την επιβολή κυρώσεων κατά ενός διεθνούς δικτύου που περιλαμβάνει τέσσερα πέντε άτομα και τέσσερις εταιρείες σε Ιράν και Ρωσία, με στόχο να αποτρέψει την πώληση πετρελαίου προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού (Office of Foreign Assets Control - OFAC) του υπουργείου ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις στρέφονται κατά των εννέα οντοτήτων εντός του δικτύου που, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου το ιρανικό σύστημα, σε συνεργασία με ρωσικές εταιρείες, παρέχει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη συριακή κυβέρνηση.

«Το καθεστώς Άσαντ, με τη σειρά του, διευκολύνει την κυκλοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, προκειμένου, στη συνέχεια, να διαβιβαστούν στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το OFAC δήλωσε ότι οι κυρώσεις απαγορεύουν την υλική υποστήριξη προς τη συριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών πετρελαίου σε λιμένες που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, καθώς και την υλική υποστήριξη προς ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές.

«Σήμερα αναλαμβάνουμε δράση ενάντια σε ένα σύνθετο σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν το Ιράν και η Ρωσία προκειμένου να ενισχύσουν το καθεστώς Άσαντ και να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την ενίσχυση επιζήμιων δράσεων εκ μέρους του Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τον Σύρο Mohammad Amer Alchwiki και την Global Vision Group, την εταιρεία του με έδρα τη Ρωσία. Ο Alchwiki και η εταιρεία του έχουν «κεντρικό ρόλο στην παράδοση του πετρελαίου από το Ιράν στη Συρία», σύμφωνα με το OFAC.

Το αμερικανικό OFAC προσθέτει ότι η Global Vision Group συνεργάζεται με την κρατική ρωσική εταιρεία Promsyrioimport, θυγατρική του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί αποστολές του ιρανικού πετρελαίου από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν προς τη Συρία.

Το δίκτυο μεταξύ Ιράν - Ρωσίας - Συρίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

 

Το OFAC υποστηρίζει πως, για να διευκολύνει τη Συρία να εκτελέσει τις πληρωμές πετρελαίου προς τη Ρωσία, το Ιράν μεταφέρει κεφάλαια στη Ρωσία μέσω του Alchwiki και της Global Vision Group, σύμφωνα με την.

Για να αποκρύψει τη συμμετοχή της σε αυτές τις συναλλαγές, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν πραγματοποιεί τις πληρωμές αυτές προς την Mir Business Bank, χρησιμοποιώντας την ιρανική εταιρεία Tadbir Kish Medical and Pharmaceutical Company, εξηγεί το OFAC.

Στα φυσικά πρόσωπα που περιέχονται στον κατάλογο κυρώσεων περιλαμβάνουν επίσης το διευθυντή του τμήματος Εξωτερικού της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Rasul Sajjad, και τον αντιπρόεδρο για τις Διεθνείς Σχέσεις της Τράπεζας, Hossein Yaghoobi. Παράλληλα, στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκε και ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Promysrioimport, Andrey Dogaev, με την κατηγορία ότι συντονίζει την πώληση ιρανικού αργού στη συριακή κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρει ότι «αφού η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν μεταφέρει τα κεφάλαια από την Tadbir Kish στην Global Vision Group στη Ρωσία, η Global Vision Group μεταφέρει χρηματικά ποσά στην κρατική ρωσική εταιρεία Promsyrioimport ως πληρωμή για το πετρέλαιο».