Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε χθες, Τετάρτη, τη Σαουδική Αραβία για τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου, ζητώντας, παράλληλα, την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή τους.

Μία ημέρα αφότου επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του προς το Βασίλειο παρά τις εξελίξεις με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter: «Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Τέλεια. Σαν μια μεγάλη περικοπή φόρων για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε το! $54, πριν λίγο ήταν $82. Ευχαριστώ, Σαουδική Αραβία, αλλά ας πέσουν χαμηλότερα!».

Πριν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις κατά του Ιράν στις 5 Νοεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου ‘σκαρφάλωσαν’ σε υψηλό τετραετίας τον Οκτώβριο. Το αργό Brent έφτασε τα $86,74 στις 3 Οκτωβρίου, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) έφτασε στα $76,90.

Αφού οι ΗΠΑ εξαίρεσαν από τις κυρώσεις αυτές οκτώ κύριους εισαγωγείς ιρανικού αργού -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως δημιούργησε φόβους για υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά.

Η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι ασθενέστερες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να δημιουργούν στους επενδυτές ανησυχία ότι η ακαθάριστη ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί εντός του 2019.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ήταν ο τελευταίος οργανισμός που την Τετάρτη έδωσε στη δημοσιότητα μια σκοτεινή εκτίμησε που μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος σε 3,5%, από 3,7%.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι τιμές του αργού υποχώρησαν περίπου 30%, με το Brent να καταγράφει κατακόρυφη πτώση στα $61,71 την Τρίτη και το WTI να ‘βυθίζεται’ στα $52,77.

Ο Τραμπ εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ελπίδα του η Σαουδική Αραβία και ο OPEC να μην αποφασίσουν να μειώσουν την παραγωγή τους στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του καρτέλ τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, επανέλαβε την Τρίτη την υποστήριξή του προς τη Σαουδική Αραβία, διαμηνύοντας ότι οι ΗΠΑ «σκοπεύουν να παραμείνουν σταθερός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας» και χαρακτήρισε το Βασίλειο «ένα μεγάλο σύμμαχο», παρά τη δολοφονία Κασόγκι.

Τα σχόλια αυτά καταδικάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών και βουλευτές και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Ο Bob Corker, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έγραψε στο Twitter: «Δε φαντάστηκα ποτέ ότι θα ζήσουμε τη μέρα που ο Λευκός Οίκος θα λειτουργεί ως επιχείρηση δημόσιων σχέσεων για το διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Bob Menendez, Δημοκρατικός και μέλος της Επιτροπής, συνέταξε μαζί με τον Corker κοινή επιστολή προς τον Τραμπ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν η δολοφονία του δημοσιογράφου διατάχθηκε από το Σαουδάραβα πρίγκιπα - διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν.

Ο Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος και συντάκτης της εφημερίδας The Washington Post, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Μετά από εβδομάδες διαψεύσεων, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε εντός του προξενείου.

Η έρευνα από πλευράς της Τουρκίας δείχνει ότι μια ειδική ομάδα κρούσης πήγε στο προξενείο, εξέτασε το ‘Δάσος του Βελιγραδίου’ της Κωνσταντινούπολης και προσπάθησε να συγκαλύψει στοιχεία στο προξενείο.

Η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε να δεχθεί τον ισχυρισμό της Σαουδικής Αραβίας ότι ο θάνατος του Κασόγκι δεν ήταν προμελετημένη δολοφονία.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης θα πρέπει να αποκαλυφθούν, συμπεριλαμβανομένου του ποιος έδωσε οδηγίες για την «προμελετημένη δολοφονία».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, αλλά επίσης σημείωσε ότι δε θέλησε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 17 φυσικά πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη δολοφονία Κασόγκι, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα Γενικού Προξένου στην Κωνσταντινούπολη, Mohammad al-Otaibi.