Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ «είναι σε εκκρεμότητα με ευθύνη της κυβέρνησης, που συνεχώς παραπέμπει την επίλυσή τους από μήνα σε μήνα. Παράλληλα, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί και δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για την πορεία των δυο αυτών ενεργειακών πυλώνων, η αβεβαιότητα μεγαλώνει τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και στην αγορά».
Κατά τις επαφές που είχε ο κ. Αρβανιτίδης με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα «με διάθεση να διαμορφωθεί από πλευράς Κινήματος Αλλαγής μια συνεκτική συνολική πρόταση για όλο τον τομέα της Ενέργειας που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν:
- Τη μεταλιγνιτική εποχή στις περιοχές που η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποεπένδυση και τις σχετικές παρατάσεις στον διαγωνισμό,
- Τον τρόπο επίτευξης των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) που δόθηκε σε διαβούλευση και το μείγμα ενεργειακών πηγών που θα πρέπει να υιοθετήσουμε ως Ελλάδα,
- Την «προβληματική» διαδικασία των ΝΟΜΕ,
- Το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ σε ξεχωριστή εταιρία εμπορίας και εταιρία δικτύων,
- Την εξαγορά του 49% της SHELL στην ΕΔΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ και την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
- Τη διατήρηση των όρων εργασίας των εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο
Προϋπόθεση για να μπορέσει ο ενεργειακός τομέας να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας είναι να «τρέξουν» οι αναγκαίες θεσμικές τομές, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με το μέγιστο βαθμό διαφάνειας αλλά και διαβούλευσης, τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης προς όλους τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι η αφετηρία κάθε τοποθέτησης του Κινήματος Αλλαγής για το χώρο.