23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Η Αναπτυξιακή Διάσταση της Ενέργειας και η Πορεία Επίτευξης των Στόχων του 2030

23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Η Αναπτυξιακή Διάσταση της Ενέργειας και η Πορεία Επίτευξης των Στόχων του 2030
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 22 Νοεμβρίου 2018 - 18:27

Mε την ισχυρή συμμετοχή των ανθρώπων του τομέα της ενέργειας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησε, σήμερα, τις εργασίες του το 23ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το σημαντικό ενεργειακό event πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα σήμερα, 22 και αύριο 23 Νοεμβρίου.

Οι εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου που εφέτος έχει ως ειδικό θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ενεργειακών Αγορών», άρχισαν με την ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα εισαγωγική ομιλία του κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, Προέδρου του ΙΕΝΕ. Ο κ. Χατζηβασιλειάδης τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, ως μοχλός που συμβάλει σε μια σφαιρική ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον ελληνικό και διεθνή ενεργειακό κλάδο.

Στο βήμα των ομιλητών ακολούθησε, αμέσως μετά, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ. Ο κ. Σταμπολής στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνέδρους, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του ενεργειακού τομέα και  επισήμανε πως η ενέργεια αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

«Η ενέργεια αναλογεί μόλις στο 6% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά η πολυμορφικότητα, η δυναμικότητα, η εμβέλεια και η αποδοτικότητά της αποφέρει απείρως περισσότερα  οφέλη για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.

«Αν δεν υπήρχαν οι επενδύσεις στην ενέργεια, η ύφεση που πυροδότησε η κρίση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να έχει αγγίξει το 30%», κατέληξε ο ίδιος.

Ο κ. Σταμπολής παρέθεσε μια σειρά πολύ ενδιαφέροντων στοιχείων για τη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος στην Ελλάδα του 1990 και τη συνέκρινε με την τωρινή σύνθεσή της, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΙΕΑ για το 2016. 

Κλείνοντας την εισαγωγική ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ αποτίμησε θετικά τις εξελίξεις που σημειώνονται σε όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα, εν όψει τις προσπάθειας που καταβάλλεται σε εθνικό επίπεδο για την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ για το 2030. Συνοψίζοντας, ο κ. Σταμπολής χαρακτήρισε το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», ως πλουραλιστικό, δημοκρατικό, σφαιρικό και επιστημονικό Event.

Ακολούθως το λόγο τον έλαβε ο κ. Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Ο κ. Κάπρος ανοίγοντας την εισαγωγική τοποθετήσή του, είπε πως το γεγονός της χρονιάς αποτελεί το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους» (Clean Energy for All Europeans), επισημαίνοντας πως είναι δεσμευτικό για τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ένωσης, κάτι που, όπως πρόσθεσε, διασφαλίζει ότι δεν εναπόκειται στις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης να το εφαρμόσει ή όχι.

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για το ενεργειακού μέλλοντος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως όλα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, δεν έγιναν οικειοθελώς αλλά υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών. «Υπό αυτό το πρίσμα υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει το θέμα του Μακροπρόθεσμου Ενεργειακού Σχεδιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάπρος.

Σύμφωνα, δε με τον ίδιο, η έως τώρα εκπλήρωση από την πλευράς της Ελλάδας ορισμένων από  τους στόχους της ΕΕ για το 2030, επιτυγχάνεται μόνο και μόνο χάρη στο ότι η κρίση και τα μνημόνια επέφεραν την κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας στη χώρα!

Ο κ. Κάπρος αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυνατότητες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας πως η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ κοστίζει  40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν από τα συμβατικά καύσιμα, στοιχίζει τα διπλάσια. Έφερε ακόμη ως παράδειγμα, τα όσα εκτυλίσσονται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι απομακρύνονται με ταχύτατο ρυθμό από τη συμβατική παραγωγή ενέργειας.