Κατ’ Αποκλειστικότητα η Παρουσίαση του “World Energy Outlook 2018” του ΙΕΑ, στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» του ΙΕΝΕ

Κατ’ Αποκλειστικότητα η Παρουσίαση του “World Energy Outlook 2018” του ΙΕΑ, στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» του ΙΕΝΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 22 Νοεμβρίου 2018 - 19:15

Η πρώτη Συνεδρία του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», με θέμα «Διεθνείς Αγορές Ενέργειας σε Μετασχηματισμό», ξεκίνησε με την πολυαναμενόμενη αποκλειστική παρουσίαση, για την Ελλάδα, του “World Energy Outlook 2018», του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) από τον κ. Kieran McNamara, Senior Analyst του Οργανισμού, με έδρα το Παρίσι.

Κατά της διάρκειας της Συνεδρίας, που συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και Partner της KG Law Firm, ο κ. McNamara, αναφέρθηκε στις μικτές ενδείξεις για το ρυθμό και την κατεύθυνση των αλλαγών που επισυμβαίνουν στο χώρο της παγκόσμιας ενέργειας και για όλο το φάσμα των ενεργειακών πηγών, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

O senior analyst του ΙΕΑ αποκάλυψε πως οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού κατατείνουν στο ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που συνδέονται με την ενέργεια, θα διαμορφωθούν σε νέα ιστορικά υψηλά, το τρέχον έτος. Ο κ. McNamara είπε, ακόμη, πως για πρώτη φορά στα χρονικά της ανθρωπότητας, ο πληθυσμός που παραμένει δίχως προσβαση στην ενέργεια, έπεσε κάτω από το ένα δισεκατομμύριο.

Παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο ΙΕΑ προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά του, ο κ. McNamara αναφέρθηκε στην νέα γεωγραφία της ενέργειας, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια κατάταξη, από πλευράς αύξησης της ζήτησης φέρει στην πρώτη θέση στην Κίνα και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αφρική, Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέση Ανατολή και η περιοχή της ΝΑ Ασίας.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να τονίσει, πως η αύξηση της ζήτησης θα ήταν διπλάσια αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρωτοβουλίες για τη διαρκή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα πανίσχυρο εργαλείο για να απαντηθούν επαρκώς, οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η μελέτη “World Energy Outlook 2018”, της οποίας τα κυριότερα και βασικά σημεία παρουσιάστηκαν στην πρώτη Συνεδρία του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», ασχολείται, επίσης, με το κατά πόσο τα ισχυρά κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ (shale oil ή tight oil) μπορούν, από μόνα τους, να αποτρέψουν μια νέα σοβαρή διαταραχή στις αγορές αργού, αλλά και με τη ραγδαία άνοδο της χρήσης φυσικού αερίου, που καθοδηγείται από την εκρηκτική κινεζική ζήτηση.

Ο κ. McNamara τόνισε, πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται στην ενέργεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της παγκόσμιας τροφοδοσίας, υπολογίγονται στα 42,3 τρισ. δολάρια!

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο senior analyst του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ανέφερε πως η αιολική θα καταστεί η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στην περιοχή στα αμέσως επόμενα χρόνια και προσδιόρισε την ηλεκτρική ισχύ που θα παράγεται από αιολικά πάρκα, στις 1100 τεραβατώρες, έως το 2040.

Σημαντικές είναι και οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την ηλεκτροκίνηση. Στο “World Energy Outlook 2018”, επισημαίνεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αναλογούν στα ¾ της συνολικής αύξησης της ζήτησης ενέργειας, έως το 2040 και προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί ελαφρά, καθώς θα αυξάνεται η ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. McNamara ολοκλήρωσε τη βαρυσήμαντη παρουσίαση της μελέτης του ΙΕΑ, με το ερώτημα μέχρι πού φθάνουν τα όρια του εξηλεκτρισμού της παγκόσμιας οικονομίας και με το συμπέρασμα πως η σχέση Ενέργειας-Γεωπολιτικής ενισχύεται και καθίσταται ολοένα και πιο περίπλοκη.