Ν. Καρακατσάνη: Επιτυγχάνεται ο Στόχος του 2018 των 600MW στους Διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ

Ν. Καρακατσάνη: Επιτυγχάνεται ο Στόχος του 2018 των 600MW στους Διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 08:09

Με ενδιαφέρον ακούστηκαν τα όσα γνωστοποίησε χθες το μέλος της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη, στο 23ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Ειδικότερα, ανέφερε πως επιτυγχάνεται για φέτος ο στόχος των 600MW στους διαγωνισμούς των ΑΠΕ, ενώ επεσήμανε πως μέχρι το 2020 αναμένεται να δημοπρατηθούν 2.600MW

Η κα Καρακατσάνη σημείωσε πως η χώρα μας είναι σε μια πορεία απανθρακοποίησης, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η προώθηση των ΑΠΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από αλλαγές, που εκτυλίσσονται την τελευταία περίοδο, όπως ότι στους διαχειριστές των δικτύων εμφανίζονται νέοι μέτοχοι. Παράλληλα, αρχίζει και γίνεται πιο διασυνδεδεμένη η ελληνική αγορά με τις ευρωπαϊκές. Ήδη, κατασκευάζεται ο αγωγός TAP, ενώ ο IGB θα μπει σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η κα Καρακατσάνη σημείωσε, ακόμα, πως τον Ιούνιο του 2019 θα εφαρμοστεί το target model, τονίζοντας πως «μέσα από τους εναρμονισμένους κανόνες ενισχύεται η ασφάλεια του συστήματος».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια, το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τα «έξυπνα» νησιά, ενώ παράλληλα έδωσε μια σειρά από στοιχεία σε σχέση με τους προμηθευτές ενέργειας. Όπως είπε, τουλάχιστον 180.000 καταναλωτές μετακινήθηκαν σε άλλους παρόχους ενέργειας. Μετακινήσεις έχουμε και στα νησιά και ιδιαίτερα σε Κρήτη και Ρόδο. Επιπλέον, σύμφωνα με το μέλος της ΡΑΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται σχέδιο για τους ευάλωτους καταναλωτές φυσικού αερίου. Υπογράμμισε δε, πως μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων εξετάζεται πλέον η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε μικρή κλίμακα. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκρότηση από τη ΡΑΕ ενός εργαλείου σύγκρισης τιμών των ενεργειακών προϊόντων, για να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα.