‘Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018’: Στα 8,5 Δισ. οι Επενδύσεις σε ΑΠΕ ως το 2030 Εκτίμησε ο Γ. Σταθάκης

‘Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018’: Στα 8,5 Δισ. οι Επενδύσεις σε ΑΠΕ ως το 2030 Εκτίμησε ο Γ. Σταθάκης
energia.gr
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 13:26

Τον κομβικό ρόλο που θα παίξουν οι ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου ‘Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018’ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι ο ‘μεγάλος κερδισμένος’ της ενεργειακής μετάβασης, καθώς στο διάστημα μέχρι το 2030 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι οι λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν τον κύκλο ζωής τους δεν θα αντικαθίστανται, με στόχο τον περιορισμό του λιγνίτη στο 17% του ενεργειακού μίγματος έως το 2030, οπότε οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν τα 55% έως 57% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο θα λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο στόχος για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς προβλέπει βελτίωση της τάξης του 1,5 % κάθε χρόνο που σημαίνει για παράδειγμα στον κτιριακό τομέα ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ κατ' Οίκον’ κάθε χρόνο. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ‘Εξοικονομώ κατ' Οίκον’ έχουν ενταχθεί 48.000 κατοικίες και έχουν απορροφηθεί 525 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, προωθείται πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τα κτίρια του δημοσίου, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για τη βιομηχανία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση του τέλους προμηθευτή μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το τέλος καταργείται αφού επιτεύχθηκε νωρίτερα ο ισοσκελισμός του λογαριασμού και ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς. Σημείωσε δε και ότι η ίδια η ΔΕΗ υπέστη μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια.