23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου και των ΑΠΕ στον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς

23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου και των ΑΠΕ στον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 14:07

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι εργασίες του 23ου Ετήσιου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», του κορυφαίου Συνεδρίου στην Ελλάδα για τον ενεργειακό κλάδο, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). 

Η 3η Συνεδρία, με την οποία άνοιξαν οι σημερινές εργασίες του σημαντικού ενεργειακού event, είχε ως θέμα τον «κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο μετασχηματισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς», με συντονιστή το Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, τέως Προέδρου του ΙΕΝΕ και Διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος Α.Ε.

Βασικοί ομιλητές στην 3η Συνεδρία ήταν ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικού Αερίου του ΙΕΝΕ και Commercial Director της ΕΔΑ Αττικής, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Στυλιανός Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής Ανάπτυξης, Διοικητικών και Πληροφορικής της ΔΕΠΑ, ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Division Director for Strategy Development & Regulation του ΔΕΣΦΑ, καθώς και ο κ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Director of Energy Sector, της Grant Thornton Greece.

O κ. Λαδακάκος εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να υπάρξει μια επανάσταση στα δίκτυα, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο –κυρίως – και με τις διεθνείς διασυνδέσεις, καθώς και να προωθηθεί η αποθήκευση ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την Ενέργεια και το Κλίμα, απαιτούνται μεγάλες κεφαλαιακές επενδύσεις, τόνισε ο κ. Λαδακάκος. Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ ανέφερε πως η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε ΑΠΕ, ιδίως στο Αιγαίο και επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των αιολικών έργων. «Το κόστος μειώνεται ραγδαία, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια προσαρμογή του ρυθμιστικού και αδειοδοτικού πλαισίου, ειδάλλως δεν θα μπορέσει η χώφρα να πετύχει ούτε τους μισούς από τουες στόχους που έχουν τεθεί», είπε ο κ. Λαγαδάκος.

Ο κ. Λουμάκης, ο οποίος τον διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα επιτευχθουν οι στόχοι για το 2020, παρά την αισιοδοξία που "εκπέμπει" το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Επιφυλακτικός ήταν και ο επόμενος ομιλητής, ο κ. Πολυχρονίου, σε ό,τι αφορά στις προοπτικές εξάπλωσης της χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα. «Ενώ στην Ευρώπη συζητούν, ήδη, για την επόμενη ημέρα του ΦΑ, στην χώρα μας τα πράγματα είναι καθηλωμένα», υποστήριξε ο ίδιος. Το ανώτατο στέλεχος του ΔΕΠΑ ανέφερε πως στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για νέα δίκτυα στη χώρα μας και πρόσθεσε πως παρατηρείται στασιμότητα στη χρήση του αερίου από τις μεταφορές, ισχυριζόμενος πως η ζήτηση από τον κλάδο, μπορεί να προσεγγίσει τα 300-500 εκατ.κυβικά μέτρα. Τέλος απέρριψε τον ισχυρισμό, ότι το φυσικό αέριο θεωρείται ως μεταβατική λύση στο δρόμο για την απανθρακοποίηση.

Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση. Το διευθυντικό στέλεχος του ΔΕΣΦΑ εξήγησε, με τη σειρά του, πως απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για να αναπτυχθούν νέα δίκτυα και διασυνδέσεις, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το διασκορπισμένο δυναμικό σε ΑΠΕ. Ο κ. Καρδοματέας συμφώνησε με τη χθεσινή τοποθέτηση του καθ. Παντελή Κάπρου, ότι η όποια συμμόρφωση της χώρας ως προς τους στόχους για το 2030 οφείλεται στη μείωση της ζήτησης ενέργειας που προκάλεσε η κρίση και τα μνημόνια, ενώ μιλώντας για τις παγκόσμιες προοπτικές στα δίκτυα και τις υποδομές, ανέφερε πως απαιτούνται επενδύσεις δεκάδων τρισ. δολαρίων για να υλοποιηθούν.

Τέλος, ο κ. Θωμαδάκης μίλησε για το παρόν και το μέλλον της ενέργειας και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι καλά τοποθετημένη στο νέο τοπίο, καθώς διαθέτει επαρκή δυναμικότητα, σύγχρονο στόλο μονάδων φυσικού αερίου και είναι προνομιούχος σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Δεν παρέλειψε, όμως, με τη σειρά του να αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλλευτεί το ισχυρό δυναμικό της σε ΑΠΕ.

Στη συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ σχολίασε, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές: «Φτιάξαμε το ΕΣΕΚ αλλά έως ότου ετοιμαστεί το implementation plan, τότε όλα τούτα δεν θα έχουν καμία αξία.»