‘Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018’: Θετικά Μηνύματα για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα από ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ

‘Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018’: Θετικά Μηνύματα για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα από ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ
energia.gr
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 16:31

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του ελληνικού ενεργειακού τομέα εξέφρασαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης από το βήμα του φετινού συνεδρίου ‘Ενέργεια και Ανάπτυξη’ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Τσοτσορός εκτίμησε στην ομιλία του ότι τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των Ελληνικών Πετρελαίων το 2018 θα υπερβούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι εάν οι αγορές δεν είχαν δυσκολέψει στο τέλος, θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.

Ο στόχος των ΕΛΠΕ, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη. «Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του Ομίλου δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας ισχύουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανταγωνιστές σε γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται με λιγότερο πιεστικούς όρους.

Ωστόσο, παράλληλα με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τα οικονομικά των ΕΛΠΕ, ο κ. Τσοτσορός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς. Ανέφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις του Ομίλου με το Ιράν προς το οποίο, είπε, υπήρχε ένα σημαντικό χρεωστικό υπόλοιπο και με τις πρόσφατες εξελίξεις ο Όμιλος είναι, μεν, υποχρεωμένος να διακόψει τη συνεργασία, αλλά είχε ήδη προβλέψει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη και είχε σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Ο κ. Μανουσάκης, με τη σειρά, παρουσίασε στην ομιλία του το πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, δίνοντας έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Το 2020, όπως είπε, θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς. Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, ‘μικρή’ διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη στην Κίσσαμο.

Για τη ‘μεγάλη’ διασύνδεση (Αττική - Ηράκλειο) τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού και είναι σε τελικό στάδιο η μελέτη για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων.

Στην ίδια συνεδρία, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μιχάλης Φιλίππου, παρουσίασε τα βήματα για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας (target model) το 2019.