23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Η Ενεργειακή Μετάβαση σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη και ο Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στο Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς

23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: Η Ενεργειακή Μετάβαση σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη και ο Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στο Μετασχηματισμό της Ελληνικής  Ενεργειακής Αγοράς
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 16:49

Σε μία από τις πλέον περιεκτικές ομιλίες στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής 4ης Συνεδρίας του 23ου Ετήσιου Συνεδρίου "Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018", που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υλοποιηθεί η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

Χαρακτηρίζοντας ως καθοριστικό παράγοντας της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Αττική-Κρήτη, την εταιρεία Αριάδνη που δημιούργησε για αυτό το σκοπό, ο ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης υπενθύμισε πως πέρυσι, στο ίδιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ είχε μιλήσει για το ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ο ΑΔΜΗΕ στην πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας, με την ταχεία υλοποίηση των διασυνδέσεων που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα. Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας υποστήριξε ότι έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπεται, όπως είπε ο κ. Μανσουσάκης, στον επόμενο ενάμιση χρόνο, να επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, κάτι που αντικατοπτρίζει το μετασχηματισμό του Διαχειριστή από εταιρεία που διαχειριζόταν ένα χερσαίο κατά βάση δίκτυο, σε μια εταιρική οντότητα που θέτει τις νησιωτικές διασυνδέσεις στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε, επίσης, ότι από τις διασυνδέσεις αυτές θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, αφού, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή και σταθερή ηλεκτροδότηση των νησιών σε βάθος χρόνου, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση χάρη στη σταδιακή παύση της λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής, περιορίζεται το βάρος των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και αξιοποιείται το πλούσιο αιολικό δυναμικό των νησιών.

Λίγες μέρες πριν συμβασιοποιήθηκε η τρίτη φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, πλην όμως, το έργο καμπής δεν είναι άλλο από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Πρόκειται για έργο το οποίο συζητείται και σχεδιάζεται από τη δεκαετία του ’70! "Μιλάμε για το μεγαλύτερο επενδυτικό project που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ." δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: "Όταν τελειώσει η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση,θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο."

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί το πρώτο σκέλος του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Φορέας υλοποίησης του σκέλους αυτού έχει αναδειχθεί, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection”. "Και είμαστε βέβαιοι πως θα δικαιώσει το όνομά της, αφού έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει τον μίτο μιας διασύνδεσης ψηλότατων τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων, ενός στρατηγικού έργου υποδομής για τη χώρα μας που έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022", όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.