23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: «Βασικές Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ενεργειακή Αγορά»

23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» ΙΕΝΕ: «Βασικές Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ενεργειακή Αγορά»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 18:07

Με την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και με μια σειρά σημαντικών ομιλητών συνεχίζεται το 23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα. 

Στην 5η Συνεδρία, αναπτύχθηκε ο καίριος ρόλος του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, καθώς και οι σημαντικές παράμετροί του, όπως είναι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, η προμήθεια καυσίμων, οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ζήτησης και η διαχείριση κρίσεων. Αναδείχτηκε, επίσης, η ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, απανθρακοποίηση του συστήματος, καθώς και ο κεντρικός ρόλος των επενδύσεων για τις ενεργειακές υποδομές.  

Συντονιστής και κύριος ομιλητής με θέμα τις εξελίξεις στην Ε.Ε στην 5η Συνεδρία ήταν ο καθ. Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab, του ΕΜΠ, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος: Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Nicola Battilana, Country Manager Greece, της ιταλικής SNAM, η κα. Μαρία Κουλουβάρη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγγυήσεων Προέλευσης & Ενεργειακού Μείγματος, Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ), ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, εκπρόσωπος του ΕΣΗΑΠΕ και Αντιπρόεδρος του EREF, καθώς και ο κ. Κωστής Σταμπολής: Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Βερροιόπουλος στην ομιλία του, υποστήριξε πως οι στόχοι που προβλέπονται στο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), είναι φιλόδοξοι και σε καμία περίπτωση «μίζεροι», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι.

«Αυτή η διαβούλευση που ξεκινά είναι η μεγάλη διαβούλευση. Έχει προηγηθεί η διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς, με, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους τομείς της ενέργειας. Αναμένεται πάντως να δοθεί μια μικρή παράταση προκειμένου να ενσωματωθούν, εκτός των άλλων και τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε η ομάδα του καθ. Κάπρου», είπε ο κ. Βερροιόπουλος και πρόσθεσε πως «η χώρα μας είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει τους στόχους ια την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σημαντική ήταν, επίσης, η σύντομη τοποθέτηση του κ. Κωστή Σταμπολή, Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, όσον αφορά στο ζήτημα των βασικών ενεργειακών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σταμπολής εστίασε την τοποθέτησή του στην Ενεργειακή εξάρτηση και την ενεργειακή ασφάλεια, στην βελτιστοποίηση του ενεργειακού μίγματος και στις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο εξαρτημένες χώρες στην Ευρώπη από πλευράς εισαγωγών και θα χρειαστεί να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για να διαφοροποιήσει τις  πηγές των ενεργειακών προμηθειών της.

«Η μείωση της τρέχουσας ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας (ήταν στο 73,6% το 2016) ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 54%, πρέπει να είναι ένας σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των ενεργειακών ροών, την αύξηση της παραγωγής από εγχώριους ενεργειακούς πόρους, με έμφαση στις ΑΠΕ, στους υδρογονάνθρακες και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και τη διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα, με μειούμενο, σταδιακά, μερίδιο», ανέφερε ο κ. Σταμπολής και κατέληξε: «Με μια ενεργειακή επενδυτική προοπτική στην Ελλάδα, πάνω από 40 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία, ο ρόλος της ενέργειας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ανάλυση, διότι μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσμτα και παρατηρήσεις και είναι δυνατό να επηρρεάσουν τις τρέχουσες πολιτικές και ενδεχο,ένως να οδηγήσουν σε μερική διόρθωση αυτών.»