"Σιωπηρή" Αποδοχή των Θέσεων Τραμπ; Η Σ. Αραβία Αύξησε σε Επίπεδα Ρεκόρ την Παραγωγή Αργού τον Νοέμβριο

Σιωπηρή Αποδοχή των Θέσεων Τραμπ; Η Σ. Αραβία Αύξησε σε Επίπεδα Ρεκόρ την Παραγωγή Αργού τον Νοέμβριο
energia.gr
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2018 - 16:49

Σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθε η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, πάντως, τη μείωση της προσφοράς από τον Δεκέμβριο, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις φθίνουσες τιμές. 

Το Ριάντ ενεπλάκει σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο, σχετικά με τις πιέσεις της αμερικανικής ηγεσίας να αυξήσει την παραγωγή του. Η σαουδαραβική πλευρά φέρεται, όμως, αποφασισμένη να εξωθήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής του ΟPEC, σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι τιμές του αργού που πραγματοποιούν "βουτιά" το τελευταίο διάστημα, δηλαδή, σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια απόπειρα να φέρει το Ριάντ με το μέρος του, προσέφερε στους σαουδάραβες ηγέτες την υποστήριξή του για την υπόθεση Κασόγκι, ενώ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προς τα υπόλοιπα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ, ώστε να συναινέσουν στην απαίτηση του να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του αργού.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες έφεραν το Ριάντ να προτίθεται να κλείσει τις στρόφιγγες της παραγωγής, τελικά αυτή υπερέβη τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά, τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η σαουδαραβική παραγωγή διαμορφώθηκε μεταξύ του 11,1, με 11,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους.