Σε Βάθος...Περισκοπίου οι Τιμές του Αργού Ύστερα από την Κατάδυσή τους σε Βαθιά Νερά, την Παρασκευή

Σε Βάθος...Περισκοπίου οι Τιμές του Αργού  Ύστερα από την Κατάδυσή τους σε Βαθιά Νερά, την Παρασκευή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2018 - 19:49

Ανέκαμψαν, σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου για να αναρριχηθούν πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι, ψαλιδίζοντας τις απώλειες του σχεδόν 7% που καταγράφησαν στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των τιμών ανασχέθηκε, εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας που υποσκάπτει την θεμελιώδη εμπιστοσύνη για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά την κατάρρευση σε νέα ιστορικά χαμηλά, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το συμβόλαιο για την ποικιλία Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, κινήθηκε αρχικά και περί τα μέσα των συναλλαγών, με θετικό πρόσημο (+1,84 δολάρια), για να προσεγγίσει στα επίπεδα των 60,64 δολαρίων ανά βαρέλι. Ομοίως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της αμερικανικής ποικιλίας του Δυτικού Τέξας (WTI) ενισχύονταν κατά 1,47 δολάρια, στην περιοχή των 51,89 δολαρίων το βαρέλι.

Αργότερα το απόγευμα, η τιμή του Βrent ενισχυόταν ακόμη περισσότερο (3,76%) και κινούταν στο εύρος διαμόρφωσης των 61,01 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν τα 60 δολάρια συνιστούν το νέο φυσιολογικό, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει “φυσιολογικό”, αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο Τζακ Άλαρντάις, αναλυτής αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Cantor Fitzgerald και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη υποστροφή των τιμών μοιάζει δραματική λόγω του ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί καταλύτες.»

Όλα τούτα συμβαίνουν, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε, πρόσφατα, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια ετησίως, το 2019, δηλαδή, θα βαίνει αυξανόμενη με ρυθμό 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αν και αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται της αρχικής εκτίμησης του Οργανισμού, τον περασμένο Ιούνιο, για ημερήσια αύξηση της ζήτησης κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών δεν φαίνεται να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την σύντομη επάνοδο των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και εν όψει της πιθανότητας να υπάρξει οριακή μείωση της  παραγωγής από τον ΟPEC.

«Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ήδη σε τροχιά καθοδικού σπιράλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟPEC δεν έχει, ακόμη, καταστήσει σαφές το αν θα συμφωνήσει σε μια δραστική μείωση της παραγωγής του από τις αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο της  η γερμανική Commerzbank.

Προς επίρρωση του κλίματος αβεβαιότητας στις αγορές πετρελαίου, οι αναλυτές της Fitch Solutions εικάζουν πως, ακόμη και μια απόφαση για περικοπή της προσφοράς, από το διεθνές καρτέλ, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών του, στις 6η Δεκεμβρίου, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της bearish αγοράς.