Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida al-Kaabi και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την Qatar Petroleum, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα, ο al-Kaabi δήλωσε ότι η απόφαση για την αποχώρηση από τον OPEC αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Κατάρ να εστιάσει τις προσπάθειές του σε σχέδια ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου από 77 εκατ. τόνους ετησίως σε 110 εκατ. τόνους τα επόμενα χρόνια. «Δεν έχουμε πολλές προοπτικές στο πετρέλαιο, είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο υπουργός.
Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του OPEC για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.
Το Κατάρ είναι μέλος του OPEC από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.
Ο Καταριανός υπουργός, ωστόσο, δήλωσε ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.
«Το Κατάρ εργάστηκε με επιμέλεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να αναπτύξει μια μελλοντική στρατηγική βασισμένη στην ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων του τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Η υλοποίηση της φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής μας θα απαιτήσει αναμφίβολα εστιασμένες προσπάθειες, δέσμευση και αφοσίωση προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η θέση του Κατάρ ως κορυφαίου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο», κατέληξε ο υπουργός.