Η Σημασία των Διακρατικών Συνεργασιών στο Επίκεντρο του 6ου Ενεργειακού Συμποσίου

Η Σημασία των Διακρατικών Συνεργασιών στο Επίκεντρο του 6ου Ενεργειακού Συμποσίου
energia.gr
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2018 - 13:06

Στη σημασία των διακρατικών συνεργασιών σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα αναφορικά με την ενέργεια, εστίασαν ομιλητές στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο, με τίτλο «Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια», που συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η Financial Media Way (FMW). Στο Συμπόσιο απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι αναμένει σύντομα να εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο.

Οι εργασίες των τεχνικών ομάδων για την διαμόρφωση του κειμένου της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και φιλοδοξούμε η συμφωνία να υπογραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με τον EastMed.

Σε χαιρετισμό του τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Προϊστάμενη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Γιούλη Μπογιατζοπούλου, στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, με τίτλο «Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια», ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «ένα έργο στρατηγικής σημασία τόσο για την Ευρώπη όσο για την Ελλάδα και την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed».

Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού ενεργειακού έργου που ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πλέον ωριμάσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι εργασίες των τεχνικών ομάδων για την διαμόρφωση του κειμένου της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και φιλοδοξούμε η συμφωνία να υπογραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019».

«Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι μέσα από την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας μπορεί να υπηρετηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας της περιοχής έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Σταθάκης.

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά αποτελούν «πρόκληση για μας, αλλά είναι και ευκαιρία για ένα επανασχεδιασμό πιο γενικό με βάση την ενέργεια, ακόμα που άπτεται ίσως και του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του συμπόσιο.

 «Η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει αρωγός στη χάραξη μιας νέας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής -ενεργώντας διαδραστικά- με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Διά του θεσμικού της ρόλου, δύναται να συμβάλει μέσω νομοθεσιών και ρυθμίσεων, που θα συνδράμουν σημαντικά στην υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας», είπε.

Γενικότερα, πρόσθεσε, «η αλλαγή της νομοθεσίας και η διαμόρφωση ειδικών ρυθμίσεων και κανονισμών, αλλά κυρίως η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, όσον αφορά στα θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, ενέργειας και βιοποικιλότητας, τάσσεται ως επιτακτική ανάγκη για κάθε σύγχρονη κοινωνία».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε χαιρετίσει το συνέδριο λίγο πιο πριν, ο κ. Συλλούρης τον διαβεβαίωσε ότι «η Βουλή θα στηρίξει της ενέργειες σας», προσθέτοντας ότι ο ίδιος προτείνει και «ένα πιο δομημένο διάλογο».

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε σχετικά με τον τομέα ενέργειας είπε ότι «έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας».

Στην πραγματικότητα πρόσθεσε, «οι προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία είναι τεράστιες και αναμένουμε όλοι με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων από τις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει άδεια για έρευνες . Σύμφωνα με τον ίδιο η προσέλκυση εταιρειών διεθνούς εμβέλειας «είναι αξιοσημείωτο γεγονός για την μικρή μας χώρα», η οποία, έχει διεθνή παρουσία πολύ μεγαλύτερη του μικρού μεγέθους της.

Αναφορά έκανε ο κ. Μιχαήλ και στην ανάγκη σε συνδυασμό με την στροφή στο φυσικό αέριο για επένδυση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ανταντίλεκτα ο τεράστιος τομέας της ενέργειας μπορεί να δώσει στην Κύπρο πρωτόγνωρες αναπτυξιακές και επενδυτικές  δυνατότητες. Με τα δεδομένα που έχουν πια διαμορφωθεί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της αισιοδοξία. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Invest Cyprus εργάζεται για την πολυδιάστατη ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα επενδυτικά ταμεία, η έρευνα και την τεχνολογία, η εκπαίδευση, και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν ακίνητα και κατασκευές.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου και η μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή και αειφόρο ανάπτυξη αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις μαζί με την έρευνα, παραγωγή μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ η επέκταση του διασυνδεδεμένου ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου προς Ανατολάς και η διασύνδεση της Κύπρου, αποτελεί μια αναγκαία και χρήσιμη στρατηγική επιλογή. Όπως είπε η διασύνδεση της Κρήτης θα πρέπει να αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα ως πρόδρομο έργο.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος με το υψηλό ηλιακό δυναμικό μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της με φωτοβολταϊκά και εφαρμογές φυσικού αερίου, μεγιστοποιώντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Χαιρετίζοντας το συμπόσιο ο Ντίνος Μιτσίδης εκ μέρους του ΚΕΒΕ, εξέφρασε την εκτίμηση του επιμελητηρίου ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της γεωστρατηγικής και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Αν υλοποιηθεί με επιτυχία ο όλος ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου μπορεί η χώρα να αναδειχθεί σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και μεγάλων έργων υποδομή, είπε. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η διαχείριση του θέματος αυτού συνεχίζει να απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και λεπτές διπλωματικές κινήσεις. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΕΒΕ θα είναι δίπλα στην Κυβέρνηση για τη σωστή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.

«Με κύρια στόχευση την καλύτερη και την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων του 6ο ενεργειακό συμπόσιο επιδιώκει να διερευνήσει το τοπίο και στους τρεις πυλώνες της ενέργειας δηλαδή το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε σε εισαγωγικό χαιρετισμό του ο εκ των διοργανωτών του Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή «ανοίγουν νέους ορίζοντες για την Κύπρο τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον στην περιοχή μας».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, επίσης εκ των διοργανωτών, είπε από την πλευρά του ότι το ενεργειακό στίγμα της Κύπρου γίνεται όλο και πιο έντονο δημιουργώντας έντονες προσδοκίες ότι  μπορεί να συμβάλλει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση και διάχυση της πληροφόρησης γύρω από τα ενεργειακά συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ενεργειακής ασφάλειας και ενδυναμώνει τις βάσιμες προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη του Κυπριακού, όπου ο παράγων ενέργεια υπεισέρχεται ως ένα απόλυτα θετικό στοιχείο.