Για να φθάσουν σε συμφωνία χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Σαουδική Αραβίας και Ρωσίας, με το Ριάντ να αποδέχεται, τελικά, να εξαιρεθεί το Ιράν από τη μείωση της παραγωγής.
Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως από την παγκόσμια αγορά, με το βασικό κορμό των μελών του OPEC να επωμίζεται μια μείωση της τάξης των 800.000 βαρελιών και το υπόλοιπο να βαρύνει την Ρωσία και τις χώρες εκτός του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ.
Μόλις έως και χθες, Σαουδική Αραβία και Ρωσία στεκόταν αδύνατο να συμφωνήσουν στον όγκο της μείωσης της παραγωγής που θα επωμίζονταν προκειμένου να στηρίξουν την καταρρέουσα τιμή του Brent που, από τα 86 δολάρια το βαρέλι πριν από δύο μήνες, έφθασε να διαπραγματεύεται χαμηλότερα των 60 δολαρίων. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που χρειάστηκε να υπερπηδηθούν, ήταν εκείνο του Ιράν, του οποίοι οι εκπρόσωποι απαιτούσαν μετ’ επιτάσεως, να εξαιρεθεί από την όποια συμφωνία.
Η αποδοχή της απαίτησης της Τεχεράνης από το Ριάντ και την Μόσχα, σήμανε την ώρα της συμφωνίας που διαμορφώνει, προς στιγμήν, την τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI στα 53,43 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 3,8%.
H εξέλιξη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η ανάκαμψη των τιμών να ξεπεράσει, ενδεχομένως τα 65 δολάρια, εντός των προσεχών ημερών και ορισμένους εξ αυτών να προβλέπουν την αναρρίχηση των τιμών σε επίπεδα υψηλότερα των 70 δολαρίων το βαρέλι, έως τις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένονται να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).