Υψηλές Προσδοκίες των ΗΠΑ στην Αγορά LNG- Θα Υπερδιπλασιάσουν τις Εξαγωγές τους Έως τα Τέλη του 2019

Υψηλές Προσδοκίες των ΗΠΑ στην Αγορά LNG- Θα Υπερδιπλασιάσουν τις Εξαγωγές τους Έως τα Τέλη του 2019
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 13 Δεκεμβρίου 2018 - 18:43

Η εξαγωγική ικανότητα των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα υπερδιπλασιαστεί έως τα τέλη του 2019, καθιστώντας τη χώρα, την τρίτη δύναμη παγκοσμίως, μετά την Αυστραλία και το Κατάρ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA).

Η ΕΙΑ ανέφερε ότι η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα προσεγγίσει τα 8,9 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, έως τα τέλη του επομένου έτους, από τα τρέχοντα, 3,6 δισ. κυβικά πόδια.

«Οι εξαγωγές LNG θα ανέλθουν στα 4,9 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, έως τα τέλη του έτους που διανύουμε, καθώς ξεκίνησαν να λειτουργούν δύο νέες μονάδες υγροποίησης», επεσήμανε η αμερικανική υπηρεσία.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν LNG τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο τερματικός σταθμός υγροποίησης, Pass Pass, στην Πολιτεία της Λουιζιάνα, εξήγαγε το πρώτο φορτίο. Έκτοτε, ο εν λόγω σταθμός επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει από μία, συνολικά τέσσερις μονάδες υγροποίησης, ενώ η μονάδα εξαγωγής LNG, Cove Point, ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Πολιτεία του Μέρυλαντ. Δύο ακόμη σταθμοί υγροποίησης, Sabine Pass 5 και Corpus Christi 1, άρχισαν να επεξεργάζονται υγροποιημένο φυσικό αέριο, φέτος, δηλαδή, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να αποστείλουν τα πρώτα φορτία τους εντός των προσεχών εβδομάδων. Σύμφωνα με την ΕΙΑ, η παραγγελία για την κατασκευή άλλων δύο μονάδων εξαγωγής LNG, το Cameron LNG, που βρίσκεται στην Λουιζιάνα, και το Freeport LNG, στην Πολιτεία του Τέξας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους. .

Η αμερικανική υπηρεσία πρόσθεσε ότι η μονάδα επεξεργασίας LNG στο Elba Island, ανοιχτά της Σαβάννα, στην Πολιτεία της Τζόρτζια, έχει προγραμματιστεί να καταστεί πλήρως λειτουργική, έως τα τέλη του 2019.  

Η ΕΙΑ ανέφερε ότι οι τέσσερις, πρόσθετοι, τερματικοί σταθμοί, Magnolia LNG, Delfin LNG, Lake Charles, Golden Pass, καθώς και η έκτη μονάδα επεξεργασίας στο Pass Sabine, έχουν λάβει έγκριση, τόσο από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όσο και από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας και ότι αναμένονται οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις, στους αμέσως επόμενους μήνες. «Τα εν λόγω προτεινόμενα έργα αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη πρόσθετη ικανότητα εξαγωγής LNG της τάξης των 7,6 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως», συμπλήρωσε η ΕΙΑ.