Θ. Καμπούρης: Θα Μπορούμε να Μιλάμε για Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα Νησιά Εάν Ολοκληρωθούν οι Διασυνδέσεις και Εκσυγχρονιστούν τα Δίκτυα

Θ. Καμπούρης: Θα Μπορούμε να Μιλάμε για Ανάπτυξη των ΑΠΕ στα Νησιά Εάν Ολοκληρωθούν οι Διασυνδέσεις και Εκσυγχρονιστούν τα Δίκτυα
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 17 Δεκεμβρίου 2018 - 08:27

Τα βήματα στον τομέα της ενέργειας είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκά Δωδεκανήσου, Θανάσης Καμπούρης, μιλώντας στο Energia.gr.

Ανέφερε πως «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Έχουν μεγάλες ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την καθυστέρηση». Επισήμανε, ακόμα, ότι η διαδικασία με τα ΝΟΜΕ έχει αποτύχει, ενώ έπρεπε να προχωρήσει το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό;

Το σχέδιο για την ενέργεια είναι σε θετική κατεύθυνση. Η ενεργειακή πολιτική τείνει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Η Ελλάδα, βέβαια, υστερεί στην εφαρμογή αυτών των πρακτικών. Παρόλα αυτά, αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις τελευταίες δεκαετίες το κάνουμε με τις πιέσεις των έξω. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα με το νόμο 4414/2016 άνοιξαν οι δρόμοι για την απελευθέρωση της ενέργειας στην Ελλάδα. Σαφώς έγιναν βήματα προς διευκόλυνση των ΑΠΕ αλλά, υπάρχουν περιθώρια να γίνουν και άλλες κινήσεις.

Τι χρειάζεται για να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στα νησιά;

Στα νησιά τα δίκτυα είναι κορεσμένα και ό,τι γίνεται αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο είναι κορεσμένα, στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βοιωτία πολύ δύσκολα βρίσκεις ελεύθερο δίκτυο.  Αν πας στη Θεσσαλία δυστυχώς αυτή η αλλαγή το 2011 που απαγορεύει τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας περιορίζει τη δυνατότητα να μπουν επενδυτές. Τα νησιά είναι σε χειμερία νάρκη όσον αφορά τις  επενδύσεις. Αλλά, αν γίνουν οι διασυνδέσεις και αν εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα των νησιών, τότε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσος χρόνος χρειάζεται. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο η τεχνολογία αλλάζει, δεν ξέρουμε που θα βρισκόμαστε. Ωστόσο, ανοίγει ένα νέο πεδίο, όπως η ηλεκτροκίνηση. Πιστεύω πως ό,τι γίνεται και σε ερευνητικό επίπεδο θα έχει μεγάλα αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις. Θα έχουμε αποκλιμάκωση του κόστους σταδιακά.

Ποια είναι τα συμπεράσματά σας αναφορικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις ΑΠΕ;

Μου έκανε εντύπωση που στη μικρή κατηγορία από 500 KW έως 1MW η τιμή έχει πέσει τόσο χαμηλά, αλλά ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι υπήρχαν «χτυπήματα» σε τιμές γύρω στα 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θα ήθελα να πω ότι οι κυβερνήσεις μας ήταν πολύ εχθρικές με τους νησιώτες παραγωγούς και εννοώ με το «κούρεμα» των τιμών. Αυτό πολλές φορές το κρύβουν κάνοντας εσφαλμένες παραδοχές. Υποστηρίζουν πως η ηλιοφάνεια και το μέγεθος των έργων τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι 100KW οδήγησαν σε «κούρεμα» των τιμών. Πασχίσαμε να το διορθώσουμε, έγιναν αποδεκτά τα λάθη, αλλά δεν διορθώθηκαν και αυτό το πράγμα έχει αφήσει δυσαρεστημένους τους παραγωγούς. Πέρα από το γεγονός αυτό ο λογαριασμός των νησιών είναι πλεονασματικός και αυτό γιατί το μεταβλητό κόστος είναι υψηλό και οι επενδύσεις έγιναν προσεκτικά. Παρόλο, όμως που είναι πλεονασματικός οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν φτάσει και τους επτά μήνες.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις ενεργειακές κοινότητες;

Είναι ένα πολύ καλό μέτρο, απλώς για να το έχουμε μπροστά και να δείχνει τις ευαισθησίες μας. Φοβάμαι ότι είναι ένα μέτρο που δημιουργήθηκε για να το μονοπωλήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και φοβάμαι ότι θα εκφυλιστεί.