Όλο και Περισσότερες "Πράσινες" Δεσμεύσεις Αναλαμβάνουν οι Κορυφαίες Πετρελαϊκές Εταιρείες

Όλο και Περισσότερες Πράσινες Δεσμεύσεις Αναλαμβάνουν οι Κορυφαίες Πετρελαϊκές Εταιρείες
energia.gr
Δευ, 17 Δεκεμβρίου 2018 - 08:32

Όλο και περισσότερες δεσμεύσεις στον τομέα των ΑΠΕ αναλαμβάνουν οι κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για ένα μέλλον με μικρότερη κατανάλωση άνθρακα. Μερικές από αυτές, μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, συνδυάζοντας αυτές τις οικολογικές δεσμεύσεις με ανθρωπιστικές κινήσεις, όπως η παροχή πρόσβασης στην ενέργεια, καθώς ακόμη και σήμερα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα

Όπως τονίζει σε άρθρο της στο Oilprice.com η Irina Slav, αναλύτρια για θέματα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην αμερικανική συμβουλευτική Divergente LLC, κολοσσοί όπως η Shell, η Total, η Engie, η Schneider Electric και άλλες ανάλογου διαμετρήματος αναμένεται να κατασκευάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια υποδομές για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από "καθαρές πηγές" για την κάλυψη των αναγκών 200 εκατομμυρίων από το παραπάνω 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Shell είναι η πιο φιλόδοξη, με στόχο την παροχή πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια για 100 εκατομμύρια, ενώ και η Total σχεδιάζει να παρέχει σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική ηλιακή ενέργεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά και άλλες εταιρείες αποκτούν πράσινη "ατζέντα", όπως η Exxon που ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή συμφωνίας 12 ετών με τη Orsted, εταιρεία ΑΠΕ από τη Δανία, για την αγορά 500 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να τροφοδοτήσει την παραγωγή πετρελαίου της στο πεδίο Permian στις ΗΠΑ. Η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που τις καθιστά πολύ πιο ανταγωνιστικές από ό, τι τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η Irina Slav, οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν ανάγκη να ενισχύσουν τη φήμη τους μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Slav στο άρθρο της στην πίεση που ασκείται στις πετρελαϊκές από μετόχους τους που ενεργοποιούνται στον τομέα του περιβαλλοντικού ακτιβισμού ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητές τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ολλανδική Follow This, που πιέζει έντονα τη Shell και τη BP, μετοχές των οποίων κατέχει, να εντείνουν τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η Follow This, που μοναδικό σκοπό έχει την κατοχή μετοχών σε εταιρείες πετρελαίου για την άσκηση πίεσης προς οικολογική κατεύθυνση, θα παρευρεθεί, για τέταρτη συνεχή χρονιά, κατά το 2019, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Shell. Στόχος της είναι να αναγκάσει τον πετρελαϊκό κολοσσό να προσαρμόσει τις επιχειρηματικές του αποφάσεις στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, και τις οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει πάνω από εκατό χώρες. Η Shell, που είναι η πρώτη πετρελαϊκή που έχει βρεθεί στο "στόχαστρο" της Follow This, έχει ήδη αναλάβει περισσότερες δεσμεύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. 

Ωστόσο, η Follow This δεν αρκείται στην πίεση προς τη Shell, ενώ οι πρωτοβουλίες της κερδίζουν αυξανόμενη υποστήριξη, παρ' ότι δεν καταφέρνει πάντα να προωθεί τις απόψεις της στις Γενικές Συνελεύσεις. Έτσι, όπως αναφέρει η Slav, και η BP αντιμετωπίζει ένα ανάλογο ψήφισμα της ολλανδικής οργάνωσης, με τις Chevron και η Exxon να είναι πιθανόν να βρεθούν σε παρόμοια περίσταση σύντομα, αν δεν καταφέρουν να εμποδίσουν την εκστρατεία της Follow This.

Όπως επισημαίνει η Slav, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί υλοποιούν όλο και περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πετρελαϊκής αλλαγής, ωστόσο αυτά δεν φαίνεται ακόμη να είναι επαρκή. Όπως δείχνουν, άλλωστε, και οι τελευταίες συνομιλίες για το κλίμα στην Πολωνία, οι πιέσεις στον κλάδο θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Στη συνάντηση αυτή, οι κυβερνήσεις είχαν στόχο να καταρτίσουν ένα σύνολο κανόνων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, όμως αυτό αποδείχθηκε πιο περίπλοκο από ό, τι ίσως κάποιοι περίμεναν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με τη βέλτιστη αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

Πάντως, όπως σημειώνει η αναλύτρια της Divergente LLC, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως οι βασικοί υπεύθυνοι για την Κλιματική Αλλαγή, όσες κινήσεις κι αν κάνουν προς τις ΑΠΕ και όσο κι αν μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα που εκπέμπουν - άλλωστε, η παραγωγή πετρελαίου θα σταματήσει μόνο όταν ο κόσμος θα πάψει να το χρειάζεται.